Ilia Ponomarev, singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeei, aflat acum în exil, și unul dintre liderii mișcării rebele ruse afirmă pe Telegram că atacul armat de la Moscova este o înscenare a Kremlinului.

Fostul deputat rus Ilya PonomarevFoto: Oleksii Chumachenko/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ceea ce autoritățile competente din întreaga lume au avertizat de multe ori în ultimele două săptămâni s-a întâmplat. Povestea din 1999 cu casele aruncate în aer se repetă. Moscova este în flăcări. Zeci de morți, sute de civili răniți. Siloviki și frică pe străzile orașelor rusești.”, scrie el.

Ponomarev afirmă că Legiunea „Libertatea Rusiei” nu este implicată și spune că „primul mandat al lui Putin și cel de-al cincilea mandat al său încep la fel. Dar acesta va fi ultimul”.

„Pe atunci, principalii dușmani ai Kremlinului erau cecenii. Astăzi, sunt voluntarii ruși și autoritățile ucrainene. Dar suntem siguri: atât luptătorii ceceni de atunci, cât și luptătorii Legiunii pentru Libertatea Rusiei de astăzi nu au nimic de-a face cu această crimă. Dar oamenii cu epoleți ai serviciilor de securitate rusești au”, spune opozantul rus.

„Terorismul nu are nicio justificare. Terorismul de stat - cu atât mai mult. Terorismul de stat împotriva propriilor cetățeni este deosebit de dezgustător”, încheie el.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak susține într-o postare pe Telegram că „Ucraina nu este implicată în atacul terorist de la Crocus”, soldat cu zeci de morți și răniți.

Nu este singura reacție a Kievului. Purtătorul de cuvânt al Agenției Ucrainene de Informații a declarat Ukrainska Pravda că ​„evenimentele de la Moscova sunt o provocare conștientă a serviciilor speciale rusești”.

Casa Albă a susținut și ea că nu există în acest moment niciun indiciu că Ucraina ar fi implicată în atac.

„Nu există niciun indiciu în acest moment că Ucraina sau ucrainenii au fost implicați în atac”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru comunicaţii strategice al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Pe același subiect: