Sentința civilă care prevede o amendă de 355 de milioane de dolari pentru fraudă pentru Donald Trump ar putea stoarce rezervele de numerar ale fostului președinte american în următoarele luni și ar putea limita drastic capacitatea acestuia de a obține credite, potrivit Reuters.

Donald TrumpFoto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Iată o explicație a modului în care ordinul de vineri al unui judecător din statul New York ar putea afecta finanțele lui Trump, care încearcă să obțină nominalizarea republicană pentru a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden în alegerile americane din 5 noiembrie.

Care a fost hotărârea?

Judecătorul Arthur Engoron a constatat că Trump și-a umflat în mod fraudulos valoarea netă pentru a obține condiții mai bune de împrumut.

Pe lângă impunerea unor sancțiuni pecuniare, el i-a interzis lui Trump să conducă o corporație în New York timp de trei ani și a ordonat, de asemenea, ca nicio bancă înființată sau înregistrată în acest stat să nu-i acorde împrumuturi lui Trump și mai multor companii și entități ale acestuia timp de trei ani.

Trump a negat că a comis vreo infracțiune și a calificat cazul drept o răzbunare politică a procurorului general al New York-ului, Letitia James, o democrată.

Ce impact va avea această decizi asupra imperiului imobiliar al lui Trump?

Proprietățile lui Trump constau într-o rețea globală de aproximativ 500 de entități care cuprind proprietăți imobiliare, licențe și alte afaceri.

Finanțele fostului președinte sunt opace, dar Forbes estimează averea sa netă la 2,6 miliarde de dolari, cea mai mare parte fiind legată de proprietăți imobiliare.

Trump a declarat într-o depoziție din aprilie că avea aproximativ 400 de milioane de dolari în numerar.

Deși ar putea să vândă părți din portofoliul său pentru a satisface hotărârea judecătorească, nu este clar cât de mult valorează proprietățile sale, având în vedere problemele din sectorul imobiliar.

Are Trump banii necesari pentru a plăti întreaga amendă?

Interdicția de a solicita împrumuturi de la băncile înregistrate sau înființate în New York ar putea restricționa grav capacitatea lui Trump de a strânge numerar.

În plus față de sentința de 354,9 milioane de dolari în cazul civil de fraudă, Trump trebuie să plătească 83 de milioane de dolari daune scriitoarei E. Jean Carroll, după ce un juriu a constatat că a defăimat-o atunci când a negat că a violat-o în anii 1990.

În mai 2023, un alt juriu din Manhattan l-a obligat pe Trump să-i plătească lui Carroll daune de 5 milioane de dolari, după un proces într-un caz separat de defăimare și agresiune sexuală pe care aceasta l-a intentat.

Trump a negat că a violat-o pe Carroll. El face apel la primul verdict și a declarat că va face apel la cel de-al doilea.

E. Jean Carroll și Donald TrumpFoto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

Portofoliul lui Trump ar putea înregistra un mare câștig dacă ar vinde participația sa la platforma sa de socializare Truth Social, a cărei valoare a crescut vertiginos pe măsură ce încercarea sa de a reveni la Casa Albă a luat amploare.

Participația lui Trump în această companie, Trump Media & Technology Group, valorează acum aproximativ 4 miliarde de dolari, pe baza tranzacțiilor cu acțiunile unui vehicul de achiziție de tip black check care a acceptat să fuzioneze cu aceasta. Dacă tranzacția se va încheia, Trump ar putea să-și vândă acțiunile șase luni mai târziu.

Autoritățile de reglementare financiară din SUA au dat undă verde tranzacției în această săptămână, ceea ce ridică perspectiva ca aceasta să se încheie în prima jumătate a anului 2024.

Poate Trump să folosească fondurile de campanie pentru a plăti amenda?

Nu, deoarece, spre deosebire de multe dintre problemele juridice ale lui Trump, cazul intentat de James nu a avut legătură cu campania sa sau cu comportamentul său ca președinte sau candidat politic.

Unii experți juridici au declarat că despăgubirile acordate sunt strict cheltuieli personale, indiferent de afirmațiile lui Trump și ale avocaților săi potrivit cărora procesul intentat împotriva sa a fost motivat politic.

Când va trebui să plătească Trump?

Avocații lui Trump au promis că vor face apel la această decizie.

El ar putea fi obligat să depună întreaga sumă a hotărârii judecătorești pronunțate împotriva sa, plus dobânda, în timpul oricărui apel, ceea ce reprezintă o practică standard în cazuri similare.

Trump ar putea, de asemenea, să depună o sumă mai mică, cu garanții și dobânzi, asigurând un tip de împrumut numit „appeal bond”. Dar ar putea avea probleme în găsirea unui creditor după ce Engoron a decis că a mințit băncile cu privire la averea sa.

Apelul ar putea dura mai mult de un an și nu este încă clar dacă o Curte de apel va pune în așteptare decizia de vineri a lui Engoron pe durata procesului.

Ce se întâmplă dacă Trump nu plătește?

Dacă își epuizează apelurile și refuză să plătească în cazul fraudei civile, Trump ar putea fi acuzat de sfidarea instanței și lovit de amenzi suplimentare.

Statul ar putea, de asemenea, să încerce să pună sechestru pe salariul lui Trump. Închisoarea ar fi posibilă, dar extrem de puțin probabilă. (Reuters)