Fostul preşedinte al Boliviei Evo Morales, în prezent în exil în Argentina după ce a fugit din ţară, a avertizat luni guvernul interimar bolivian împotriva unei eventuale amânări pentru 2021 a alegerilor generale "profitând" de pandemia de coronavirus, notează AFP, citată de Agerpres.

Evo MoralesFoto: Captura YouTube

"Ar fi o mare greşeală să convoace alegerile în 2021. Ar fi fatal. Nu ştiu dacă poporul va suporta asta până anul viitor. Un guvern de tranziţie trebuie să garanteze, cel mai curând posibil, organizarea de alegeri, pentru asta se numeşte guvern de tranziţie", a declarat el pentru agenţia France Presse.

"Ei (membrii guvernului interimar de dreapta) au cerut amânarea alegerilor utilizând coronavirusul. Coronavirusul a venit la momentul potrivit pentru ca dreapta să poată amâna" scrutinul, a adăugat el.

"Şi noi am spus "viaţa înainte de toate, nu alegerilor", am spus că amânarea poate dura numai pe timpul carantinei, 30, 40 sau 50 de zile. Dar ei vor să le amâne pentru anul viitor", a afirmat Evo Morales.

Alegerile generale, programate iniţial la 3 mai pentru a încerca să scoată Bolivia din criza postelectorală care o zguduie de şase luni, au fost amânate fără termen.

Bolivienii erau chemaţi la urne pentru a alege un succesor preşedintelui demisionar Evo Morales.

Fostul şef al statului, la putere din 2006, s-a proclamat învingător al scrutinului de la 20 octombrie pentru al patrulea mandat, însă opoziţia a acuzat fraude.

După mai multe săptămâni de manifestaţii şi abandonat de armată, Morales şi-a anunţat demisia, la 10 noiembrie 2019, alegerile din 20 octombrie fiind anulate. Bolivia, ţară cu 11 milioane de locuitori, a înregistrat 564 de cazuri oficiale de COVID-19, dintre care 33 mortale.