Concernul internaţional Bayer, cu sediul în Germania, proprietarul Monsanto, va face apel la un verdict dur al unui juriu din SUA, care a decis să plătească peste 1,5 miliarde de dolari către trei reclamanţi care susţin că există o legătură între cancerul lor şi erbicidul Roundup pe bază de glifosat.

Controversatul erbicid cu glifosat Roundup produs de Monsanto și preluat de BayerFoto: XAMAX / AFP / Profimedia

„Vom face cu siguranţă apel împotriva unei sentinţe care acordă o sumă de despăgubiri care încalcă (prin amploarea lor) Constituţia SUA”, a declarat duminică pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei, conform Agerpres.

Un tribunal din Jefferson City, Missouri, a ordonat vineri companiei Monsanto să plătească în total peste 1,5 miliarde de dolari către trei americani care au pus limfomul non-Hodgkin (cancer al sistemului limfatic) pe seama utilizării timp de ani de zile a controversatului erbicid, a relatat anterior Bloomberg.

În Statele Unite, acest ultim eşec juridic pentru fosta corporaţie internaţională în domeniul agrochimic cu sediul în SUA Monsanto este al patrulea în ultima lună, părând să inverseze un ciclu după o serie de nouă hotărâri în favoarea companiei.

„Spre deosebire de cazurile anterioare, instanţele (americane) au permis recent, în mod incorect, reclamanţilor să denatureze faptele de reglementare şi ştiinţifice”, a continuat Bayer într-un comunicat de presă.

Bayer afirmă că dispune de argumente solide pentru a determina revizuirea recentelor hotărâri judecătoreşti din Statele Unite

Aceşti reclamanţi „au susţinut că au existat probleme de siguranţă” în timpul examinării în vederea extinderii utilizării glifosatului în Uniunea Europeană şi în timpul evaluării de către Agenţia americană pentru protecţia mediului (EPA), explică Bayer.

Or, Comisia Europeană a anunţat joi că va reînnoi autorizaţia glifosatului în UE pentru încă 10 ani, în pofida abţinerii a şapte ţări, printre care Franţa şi Germania, în urma unui vot al statelor membre.

La rândul său, Agenţia pentru protecţia mediului din SUA (Environmental Protection Agency, EPA) continuă să „confirme că glifosatul nu este cancerigen”, susţine grupul din (oraşul german) Leverkusen, care afirmă că dispune de argumente solide pentru a determina revizuirea recentelor hotărâri judecătoreşti din Statele Unite.

În 2019, o curte de apel californiană a redus la 87 de milioane de euro o despăgubire de 2 miliarde de dolari împotriva Monsanto într-un proces similar.

Bayer, care a achiziţionat Monsanto în 2018 pentru 63 de miliarde de dolari, s-a trezit de atunci angrenată în SUA în mai multe proceduri legate de controversatul erbicid.

Aproximativ 113.000 din cele 160.000 de procese intentate de presupuse victime au fost încheiate până în prezent. Grupul a rezervat 16 miliarde de dolari pentru a acoperi riscul juridic asociat cu Roundup.