Austria este prima țară din UE care interzice total glifosatul, un erbicid controversat și cel mai folosit din lume. Decizia a fost luată de parlament în virtutea „principiului precauției”.

PesticideFoto: Comisia Europeana

Majoritatea deputaților au votat un amendament propus de social-democrați, potrivit căruia punerea pe piață a produselor pe bază de glifosat este interzisă „în numele principiului precauției”, informează AFP.

Această măsură de interzicere totală a glifosatului a fost dezbătută mai multe săptămâni în Austria, opozanții acuzând că nu este conformă cu reglementările europene care au reînnoit autorizația de introducere pe piață a glifosatului până în decembrie 2022.

În aprilie, deputații europeni au aprobat noi reguli pentru o mai bună reglementare a procesului de evaluare a riscurilor pentru substanțele precum pesticidele sau pentru OMG (n.r. organismele modificate genetic). Până la sfârșitul anului 2020, majoritatea datelor furnizate de industrie în cadrul unei cereri de autorizare de introducere pe piață vor fi puse la dispoziția publicului. Această reformă, deși nu se referă numai la pesticide, este direct legată de mobilizarea cetățenilor în legătură cu reaprobarea glifosatului, cel mai utilizat erbicid.

În prezent, glifosatul mai poate fi găsit în compoziția erbicidului Roundup produs de Monsanto, care a primit cu dificultate reînnoirea temporară a autorizației de introducere pe piață până în 2022. În luarea acestei decizii, statele membre UE au avut în vedere evaluare pozitivă făcută de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

În aprilie 2015, Centrul international de cercetări asupra cancerului, care are sediul în Lyon și functioneaza în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a clasificat glifosatul ca fiind "probabil cancerigen" (nivel 2A). .

Glifosatul, cunoscut sub denumirea comercială Roundup (Monsanto), este cel mai folosit erbicid în lume.