Concluziile privind cutremurul de miercuri noapte arata ca seismul a avut o magnitudine de sase grade pe scara Richter si o intensitate in zona epicentrala de sase-sapte grade pe scara Mercalli, a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului pentru Fizica Pamintului.

Parametrii au fost stabiliti dupa analiza unor seturi noi de date primite de la statiile seismice din teritoriu, a precizat directorul Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamintului.

Potrivit directorului Marmureanu, datele preliminare comunicate imediat dupa seism se situeaza cu mult sub marja de eroare admisa.

Cutremurul a avut loc la ora 23.34.30, in regiunea Vrancea, la o adincime de o suta de kilometri. Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de sase-sapte grade pe scara Mercalli, fiind simtit la Bucuresti cu intensitatea de sase grade. Seismul a fost simtit pe o arie extinsa pe teritoriul Romaniei, precum si in zone transfrontaliere (Moldova, Bulgaria, Ucraina).

Seismul de miercuri noapte a provocat doua miscari seismice de mai mica intensitate, resimtite in zona Focsani-Rimnicu Sarat. Este vorba insa despre cutremure generate de cel inregistrat la ora 23.34, si nu de replici ale seismului.

"Cutremurul de miercuri noapte a provocat si alte mici descarcari. De exemplu, la Rimnicu Sarat, au fost doua cutremure imediat dupa cel de 5,8 grade - unul de 2,3 grade si cel de-al doilea de 3,2 grade. Nu sunt insa in acelasi loc.

Replicile trebuie sa fie cutremure de mai mica intensitate, inregistrate in aceleasi coordonate cu miscarea seismica inregistrata initial", a declarat directorul Marmureanu.

Potrivit literaturii de specialitate, magnitudinea unui cutremur - exprimata pe scara Richter - este masura tariei cutremurului sau a energiei eliberate sub forma de unde seismice. Magnitudinea se determina cu seismografe, folosindu-se amplitudinea maxima si frecventa oscilatiilor. Limita superioara a scarii Richter este 8,8, data de cel mai mare cutremur inregistrat pina in prezent.

Scara Richter a fost inventata in 1935, ca instrument matematic pentru compararea marimilor cutremurelor. Scara este logaritmica, astfel incit o inregistrare de gradul sapte indica o miscare a scoartei de zece ori mai mare decit cea corespunzatoare unui cutremur de grad sase.

Cutremurele de magnitudine mai mica de doi - microcutremure - nu sint simtite de oameni si sint inregistrate doar de seismografele locale. Cele cu magnitudinea mai mare sau egala cu 4,5 sint destul de puternice pentru a fi inregistrate de seismografele de pe intregul glob, fiind simtite si de oameni.

Seismele cu magnitudinea mai mare de sase sint considerate mari, iar cele de peste 8 grade majore.

Intensitatea - exprimata pe scara Mercalli - este o masura subiectiva, care descrie cit de puternic a fost simtit un soc intr-un anumita zona. Ea se bazeaza pe efectele observate ale miscarilor produse de cutremur asupra oamenilor, cladirilor, terenului etc.

Aceasta scara cuprinde 12 niveluri crescatoare (de la miscari imperceptibile la distrugeri catastrofice) si este reprezentata de obicei prin cifre romane. Scara intensitatilor nu are o baza matematica, fiind aranjata arbitrar doar pe baza efectelor observate.