Condoleezza Rice a evitat să se implice in soluţionarea disputelor referitoare la politica externă, preferind să se asigure că George W. Bush era la curent cu părerile părţilor implicate pentru a lua decizia corespunzătoare, relatează New York Times, in ediţia electronică.

Rice, care a ocupat funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională, a fost desemnată in funcţia de secretar de Stat după retragerea lui Colin Powell şi se va ocupa de politica externă a Statelor Unite.

Condoleezza Rice a fost cel mai apropiat consilier al lui Bush in timpul primului mandat al acestuia, care a fost marcat de perioade dificile şi in care acţiunile militare au prevalat celor diplomatice.

De acum inainte insă, ea va avea sarcina să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra conflictelor din Orientul Mijlociu şi asupra dosarului nuclear nord-coreean.

Rice se va confrunta cu anumite probeme in cadrul audierilor destinate confirmării ei in funcţia de secretar de Stat. Principalele intrebări la care va trebui să răspundă se referă la rolul pe care l-a avut inaintea declanşării războiului din Irak şi la verificarea informaţiilor privitoare la armele irakiene de distrugere in masă.

Condoleezza Rice a declarat că, in opinia sa, al doilea mandat al lui Bush poate fi considerat o ocazie ca diplomaţia să revină in prim-plan, după trei ani de acţiuni militare.

Ea va prelua funcţia de secretar de Stat avind un avantaj important şi anume acela că are o viziune similară cu aceea a lui George W. Bush in ceea ce priveşte politica externă. Astfel, Rice va fi mai apropiată de preşedinte decit orice alt secretar de Stat.

"Desemnarea sa demonstrează că preşedintele doreşte să aibă alături persoanele care ii sint cele mai loiale in ceea ce priveşte viziunea sa asupra politicii externe", a declarat un expert de la Brookings Institute. "Powell a fost diferit.

Preşedintele, care a fost ales pentru un al doilea mandat, va implementa o viziune asupra politicii externe mult mai apropiată de cea pe care a avut-o iniţial", a subliniat el.

In ultimii patru ani, opiniile lui Rice in domeniul politicii externe au fost de regulă sugerate, nu declarate in mod public. Uneori, ea s-a aliat cu Powell şi alteori cu facţiunea mai dură reprezentată de vicepreşedintele Dick Cheney şi de secretarul Apărării, Donald Rumsfeld.

Astfel, Rice s-a alăturat, de obicei, părţii care beneficia, la momentul respectiv, de sprijinul lui George W. Bush.

Condoleezza Rice, fostă patinatoare şi pianistă, care radiază incredere in sine, şi-a construit o carieră caracterizată prin determinarea cu care şi-a urmărit obiectivele.

Ea s-a alăturat lui Bush in calitate de consilier pentru politică externă atunci cind acesta era guvernator al statului Texas. Alături de Powell, s-a implicat in vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.

Rice l-a vizitat pe Bush imediat după alegeri şi i-a prezentat un memoriu care includea măsurile necesare pentru imbunătăţirea relaţiilor cu Europa şi Orientul Mijlociu, dar şi unele referitoare la procesul de pace israeliano-palestinian, a declarat un diplomat european.