In ce hal am ajuns!

Iordănescu n-a prea avut de ales şi a trimis pe teren jucătorii teoretic cei mai experimentaţi. Totul a fost apoi o chestiune de disciplină tactică şi coordonare. Limitele fiecăruia s-au văzut insă in faţa unui adversar ambiţios şi atit.

Prinzindu-se repede că e o piine de mincat pe zona noastră centrală, Casoni le-a cerut elevilor săi să joace in spatele greoilor Bărcăuan şi Fl. Moldovan, mizind pe viteza superioară a virfurilor sale.

Problemele au apărut la poarta lui Stelea şi pentru că Stoican şi Dancia n-au strins niciodată oportun, oferind gazdelor spaţii libere fie in lateral, fie in centru.

Construcţie din intimplare

Dacă apărarea a avut de suferit, ne-am fi aşteptat măcar de la mijloc să ţină jocul departe de careul nostru. Cernat a vrut totul de unul singur, Caramarin n-a avut suflu, Paraschiv şi Tararache n-au legat mai nimic.

Tricolorii n-au reuşit cinci pase consecutive, şi la pauză am intrat in avantaj datorită unui contraatac finalizat la timp de Marica. Un avantaj injust pentru armeni, atacurile lor făcind din Stelea omul primelor 45 de minute.

Repriza a doua a fost un coşmar, cu Puiu depăşit total, schimbind anapoda şi neputind să remedieze ceva din ce nu mersese bine in prima parte. Aceleaşi erori defensive, lipsă de inspiraţie in atac, insoţite, de data asta, de un uriaş noroc, armenii ratind incredibil de cel puţin trei ori.

Că Iordănescu e depăşit o demonstrează momentul de 1-1, cind era deja pregătită schimbarea lui Cernat cu Măldărăşanu. S-a marcat, şi antrenorul n-a avut reacţie, făcind schimbarea exact cum o gindise la 1-0, adică un mijlocaş ofensiv contra unuia defensiv.

Precedent in 1979

Nu există in istoria echipei naţionale decit un singur rezultat comparabil cu cel de la Erevan, tot un 1-1 inregistrat in 1979, contra Ciprului, in preliminariile Campionatului European. La Limassol, romanii au deschis scorul prin Augustin, fiind ulterior egalaţi, la fel ca in Armenia.

Egalul a dus la demiterea selecţionerului de atunci, Florin Halagian, după doar o partidă pe banca primei reprezentative. “Nu pot să mai vorbesc acum. Nu-mi vine să cred că n-am ciştigat acolo” a declarat Armeanul aseară, imediat după finalul jocului de la Erevan.

Mutu l-a imbărbătat pe Puiu

Adrian Mutu (foto, stinga) a ajuns la stadion cu zece minute inainte de primul fluier. El s-a pupat cu Anghel Iordănescu şi i-a şoptit că va triumfa sigur impotriva armenilor. Apoi a urmărit meciul din tribună, avindu-i alături pe Mircea Sandu, in prima repriză, şi pe fostul selecţioner al Armeniei, Mihai Stoichiţă, in cea de-a doua.

La final, Adi a refuzat din nou să dea vreo declaraţie, păstrindu-şi in continuare figura de om supărat.

Poze cu copii handicapaţi

Componenţii naţionalei s-au fotografiat inaintea meciului cu un copil armean paralizat, care a urmărit partida dintr-un cărucior electric. Impresionat de pleiada de jucători ce l-au băgat in seamă, copilul armean n-a vrut să rămină dator şi i-a dăruit atacantului Ciprian Marica o cruciuliţă, drept amintire.

Muţi peste tot

“Vorbim doar pe teren!”, au spus jucătorii echipei naţionale adoptind un silenzio stampa la iniţiativa de acum citeva săptămini a căpitanului Cristi Chivu. Au făcut-o cu oarecare emfază, gindind că nu au cum să nu ciştige la Erevan şi apoi le vor da ei, profesioniştii, peste nas circotaşilor.

Nu a fost insă aşa cum gindiseră ei. Un egal cit zece infringeri ii pune pe dragii noştri tricolori intr-o postură ridicolă. Ei, jigniţii. Ei, judecaţii de către presă cu nedreptate şi cu răutate perfidă, arată acum ca nişte fazani jumuliţi la poalele Araratului.

Ei, fotbaliştii cu potenţial, talentaţii generaţiei care va face chiar mai multe decit Hagi se furişau la finalul partidei din Armenia printre ziarişti.

O făceau incăpăţinindu-se să ţină de un silenzio stampa comic şi grotesc, dar care, de data aceasta, ii ajuta pentru că nu prea aveau ce să mai spună.

Jucători precum Bărcăuan, Dică, Neaga sau Paraschiv vor rămine in cartea fotbalului romanesc imediat după capitolul dedicat lui Hagi. Asta pentru că “reuşesc” să ne arate cu fiecare ocazie că sint inerţi din toate punctele de vedere. E şi asta o performanţă...

Vajnicii luptători muţi de la Erevan nu au scăpat nici un sunet. Nici măcar o onomatopee fotbalistică acolo, pe teren, unde promiteau să aibă “logoree”.

Pină la urmă aveţi dreptate, Bărcă, Rică, Nicule sau Para, acest silenzio e bun? E OK, dragi tricolori muţi! Dacă aţi vrut silenzio stampa, rămineţi in silenzio stampa. Cine vrea să vorbească cu cineva care n-are nimic de spus? Să ne anunţaţi şi pe noi doar cind vă apucaţi şi voi de fotbal...

Cea mai mare performanţă

Armenii consideră că rezultatul egal obţinut ieri contra Romaniei reprezintă cea mai mare performanţă din istoria tinerei federaţii născut in 1992, după smulgerea ţării din sinul fostei URSS.

Naţionala Armeniei a inclus in primul “11“ doi jucători foarte tineri, portarul Edel Apoula Bete (18 ani, un camerunez naturalizat) şi atacantul Edgar Manuciarian (17 ani).

Boicotaţi in transmisie

Transmisia la radio a meciului Armenia - Romania a fost asigurată de trimisul special al radiodifuziunii, Ştefan Alexiu, dar şi de redactorul şef al ProSport, Dorin Chioţea. Din păcate, cabina radio a fost asaltată in permanenţă de zeci de puşti fanatici armeni, ce le-au creat mari probleme celor doi ziarişti in comentarea meciului.

In cele din urmă, doar intervenţia poliţiştilor locali a mai domolit ceva din entuziasmul suporterilor.