Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au avut marti seara tarziu o intalnire cu presedintele UDMR Marko Bela. In cadrul acestei intalniri, dupa cum ne-au declarat surse din conducerea Aliantei PNL-PD, cei doi copresedinti ai Aliantei l-au convins pe liderul UDMR sa nu mai continue negocierile pentru guvernare cu PSD, incepute inainte de turul al doilea al alegerilor.

In cursul diminetii de ieri discutiile intre UDMR si liderii Aliantei au continuat pe aceeasi tema, urmand ca seara sa se inceapa negocierile concrete pentru alcatuirea unui guvern. Iar PSD s-a umplut de ridicol.

Cu toate acestea, ieri, pe la ora pranzului, PSD a anuntat semnarea la ora 15 a protocolului privind coalitia la guvernare intre PSD+PUR si UDMR la Palatul Parlamentului. Se stabilisera deci si ora, si locul de desfasurare a evenimentului - Sala "Mihai Viteazu" din Casa Poporului.

Cu o ora si jumatate inainte de momentul stabilit pentru semnarea protocolului la Parlament se infiintasera deja echipa tehnica de la PSD, aranjand camerele de filmat, luminile, scaunele, hartiile etc.

, si o parte dintre liderii PUR, in frunte cu purtatorul de cuvant al partidului, Bogdan Pitigoi, si presedintele PUR Bucuresti, Daniela Popa, plus carul de reportaj de la postul tv al lui Dan Voiculescu.

Desi li s-a adus la cunostinta zvonul care circula deja la acea ora potrivit caruia UDMR nu se va prezenta la semnarea protocolului, pesedistii si umanistii le-au ras in nas celor care sustineau aceasta varianta. Nici macar faptul ca exact in momentul in care ei isi faceau intrarea in Parlament pe aceeasi usa iesea val-vartej Viorel Hrebenciuc, negru de suparare, nu i-a pus pe ganduri.

Hrebenciuc stia ca udemeristii nu mai semneaza protocolul si pornise catre sediul lui Marko Bela sa incerce sa-l faca sa se razgandeasca.

Corlatean fuge de ziaristi

Cu 20 de minute inainte de ora anuntata pentru marele eveniment au fost anuntati telefonic pesedistii si umanistii, de la sediile centrale ale partidelor lor, ca Marko nu mai vine. Pe purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, vestea cea proasta l-a prins in drum spre Parlament. Vestea a cazut ca un trasnet in tabara lui Nastase si a amicului sau Voiculescu.

Si pesedistii si umanistii s-au ingalbenit. In primul rand pentru ca tocmai maghiarii "tradasera" si in al doilea rand pentru ca primisera o lovitura de imagine groaznica. Toata presa venise la semnarea protocolului si PSD+PUR nu avea altceva de prezentat decat o sala goala, luminata ca la carte, cu cele trei jilturi pregatite in mijloc pentru Nastase, Marko si Voiculescu.

Cum s-ar zice, cazusera de papagali si pesedistii, si prietenii lor de la PUR. Surse din conducerea Aliantei sustin ca acest mic amanunt al tepei date de catre Marko Bela lui Nastase si Voiculescu fusese stabilit de marti seara, la discutiile cu Basescu si Calin Popescu Tariceanu. "Asa trebuia sa fie, ca sa iasa mai dramatic, sa aiba impact puternic faptul ca UDMR nu merge pe mana PSD".

PUR mai asteapta

Imediat dupa ce s-au vazut lasati cu ochii in soare liderii PSD au intrat in sedinta de urgenta sa vada ce sforarii pot sa mai puna la cale in conditiile date pentru a putea inchega o majoritate parlamentara necesara sustinerii unui guvern. Umanistii, de asemenea, s-au strans in sedinta de criza pentru a "analiza situatia creata".

Dupa ce au analizat situatia creata, peste cateva ore, umanistii au emis si o "pozitie oficiala", exprimata aseara de purtatorul de cuvant al partidului: "Deocamdata ne sustinem punctul de vedere exprimat ieri: sustinem intr-o prima faza crearea unui guvern PSD-PUR-UDMR si apoi formarea unui guvern de larga concentrare nationala proeuropeana".

Cu alte cuvinte, Dan Voiculescu nu poate lua o decizie pe moment pentru ca nu este foarte clar pentru el cu cine vor merge pana la urma udemeristii si nici ce hotarasc pana la urma pesedistii. Deci pentru moment PUR sta in expectativa.

PSD a luat teapa si de la minoritati

PSD a fost "tradat" ieri si de grupul celor 18 deputati ai minoritatilor nationale, pe al carui vot se baza pentru formarea majoritatii parlamentare ravnite. Dimineata Viorel Hrebenciuc s-a intalnit pentru negocieri cu liderul grupului minoritatilor, Varujan Pambuccian. La ora 11 in PSD se stia ca s-a semnat deja protocolul de colaborare intre PSD si minoritatile nationale.

La ora 15 la Parlament, la semnarea protocolului intre PSD+PUR si UDMR, fusesera anuntati ca participanti si deputatii grupului minoritatilor, pe post de "aliati" oficiali. La ora 14 insa, cand s-a aflat ca UDMR nu mai semneaza protocolul cu PSD iar Viorel Hrebenciuc a plecat la discutii cu Mako Bela, si minoritatile s-au razgandit.

Fusesera intre timp "interceptati" la negocieri de catre liderii Aliantei si, ca urmare a contextului creat, au decis sa astepte pana ce se vor limpezi apele. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a declarat dupa anularea semnarii protocolului pesedistilor cu UDMR ca "grupul a decis sa stea in stand by, nu stim pana cand".

In tabara PRM se agita, de asemenea, apele, zvonindu-se ca unii parlamentari ai lui Vadim sunt tentati sa le faca pe plac pesedistilor pentru a le asigura majoritatea. Potrivit unor surse, este vorba despre 12 deputati PRM care au negociat - evident, cu Viorel Hrebenciuc - sa sustina la vot pozitiile PSD in Camera Deputatilor.

Acestia nu intentioneaza sa plece din partid, ci doar sa sustina la vot PSD in momente-cheie, cum ar fi investirea unui guvern in cazul in care partidul lui Nastase va reusi sa propuna unul.