articol preluat din Evenimentul Zilei

PSD trosneste din incheieturi. In ultimele 48 de ore, pe fondul controversatei decizii de gratiere a lui Miron Cozma, in partid pare sa se fi relansat lupta pentru putere. Intre Ion Iliescu si Adrian Nastase. Pesedistii ramasi la Bucuresti reactioneaza in ultima secunda si condamna decretul de gratiere. Mihai Tanasescu spune ca pleaca din partid daca Iliescu revine la sefie.

Toate aceste pozitii au parca rostul de a-i ingreuna lui Ion Iliescu revenirea in partidul pe care l-a creat.

Culmea tupeului: la ora la care Ion Iliescu lua decizia, impreuna cu Adrian Nastase, sa revoce decretul de gratiere, PSD solicita, prin vocea purtatorului de cuvint, revocarea decretului dat de Iliescu. Gestul n-a fost facut cu o zi inainte, cind toata clasa politica, dar si societatea politica reactiona dur si ferm impotriva decretului dat de Iliescu.

Asa-zisa solicitare a PSD a fost facuta chiar la ora la care Iliescu semna sau urma sa semneze contradecretul. Titus Corlatean, purtatorul de cuvint al PSD, ne-a spus ieri ca s-a consultat cu Adrian Nastase, aflat cu Ion Iliescu la Bruxelles, atunci cind a reactionat “dur” impotriva gratierii. “Era ora 12.

00 cind am primit OK-ul presedintelui Adrian Nastase”, a spus Corlatean, care a adaugat ca propunerea de declaratie i-ar fi trimis-o lui Nastase in jurul orei 10.30, imediat dupa sedinta grupului parlamentar al PSD. Graba cu care s-a miscat PSD in a denunta, pe ultima suta de metri, decretul lui Iliescu este chiar amuzanta. PSD nici macar nu a dat un comunicat de presa in care sa se dezica.

N-a fost decit o declaratie facuta de Corlatean unor ziaristi acreditati la parlament.

PSD saluta revocarea, desi n-a condamnat gratierea niciodata

In orice caz, singura declaratie oficiala facuta in mod clar de PSD este cea potrivit careia “saluta decizia de revocare a decretului de eliberare a lui Miron Cozma”. Intrebat despre declaratia colegului sau Mihai Tanasescu, purtatorul de cuvint al PSD ne-a declarat ca s-a lamurit cu acesta. “Am vorbit cu el... A avut o reactie puternic emotionala.

El a fost agresat fizic pe 13-15 iunie 1990 de catre mineri. Pozitia lui concorda in esenta cu pozitia PSD, care s-a structurat in sedinta de grup parlamentar”. Surse din PSD, care au participat la reuniunea de grup parlamentar, ne-au declarat ca in cadrul acestei sedinte nici macar nu s-a ridicat chestiunea unei deziceri fata de gratierea lui Iliescu.

In asemenea conditii, “reactia emotionala” a lui Mihai Tanasescu este cel putin stranie... (Cristian Sutu)

Tanasescu: “Gestul lui Ion Iliescu a dus Romania inapoi cu mai multi ani”

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a dezvaluit ieri ca un grup de parlamentari ai PSD din Camera Deputatilor au decis sa-i ceara presedintelui Ion Iliescu revocarea decretului prin care a fost eliberat si fostul lider al mineriadelor, Miron Cozma.

Desi a fost initiativa unui grup relativ restrins de membri ai PSD, Tanasescu sustine ca de indata ce a fost prezentata presedintelui partidului, Adrian Nastase, si acesta a preluat-o, a devenit o hotarire a partidului. “Pot sa va spun ca toti parlamentarii din Camera au fost de acord.

Daca presedintele partidului, Adrian Nastase, a fost de acord, din acel moment devine o decizie a partidului”, a explicat Tanasescu.

“Pe 12 iunie m-au batut minerii”

“Sentimental, nu pot fi de acord cu eliberarea lui Miron Cozma. Eu nu pot sa uit ca pe 12 iunie m-au batut. Ma duceam spre Ministerul Finantelor, la serviciu, si am mincat bataie. Pragmatic vorbind, eliberarea sa a facut un imens deserviciu de imagine Romaniei. Romania s-a intors in urma cu mai multi ani prin acest gest al presedintelui Iliescu, cu care nu pot fi de acord.

M-au sunat prieteni si m-au intrebat daca mai sint inca membru al PSD”, a spus Tanasescu. Potrivit declaratiilor ministrului finantelor, proaspat deputat de Arges, toti colegii prezenti in aceasta dimineata in Camera Deputatilor au fost de parere ca decretul trebuie revocat in integralitate. “Era o decizie normala.

Nu poti sa pui o stampila pe un intreg partid pentru o reactie a unui singur om, chiar daca este vorba de presedintele Iliescu. E insa clar ca acest episod va produce efecte in viitor”, a adaugat Tanasescu.

“N-as putea ramine in partid daca presedintele Ion Iliescu l-ar conduce. Eu il apreciez pe presedintele Ion Iliescu pentru tot ce a facut pentru partid pina acum. Ion Iliescu a fost tatal acestui partid”, a spus Tanasescu. Ministrul finantelor a lasat sa se inteleaga faptul ca sefia partidului se va hotari la congresul din ianuarie, dar a respins ideea unei posibile scindari a PSD.

“In momentul de fata, partidul din care fac parte se pregateste de o restructurare, va fi un exercitiu care va duce la reformarea partidului. Vom deveni un partid social-democrat autentic”, a spus ministrul.

Luni stim directia UDMR si PUR

El a mai declarat ca PSD nu a abandonat ideea de a forma un guvern pe care sa-l supuna aprobarii presedintelui ales Traian Basescu, dar a tinut sa mentioneze ca totul depinde de deciziile UDMR si PUR. “Cele doua partide care joaca rol de arbitru in formarea guvernului, UDMR si PUR, par bulversate de gestul lui Ion Iliescu”, a spus Tanasescu.

Lidia Moise

Ev. Zilei - 18 decembrie 2004