Liderii PSD din teritoriu si de la centru s-au reunit acum doua zile la Bucuresti pentru a discuta despre restructurarea si modernizarea partidului. Timp de noua ore, ei au dezbatut rezultatele alegerilor si-au facut planuri, dar n-au ajuns la nici o concluzie concreta.

Toti rebelii partidului, care in ultima vreme au venit cu planuri revolutionare si radicale de reformare a partidului au fost lasati sa vorbeasca, sa se racoreasca, dupa cum ne-au declarat ieri surse din PSD. Dupa ce Nastase si Iliescu i-au ascultat cu intelegere, ei au fost convinsi insa sa se razgandeasca in privinta preferintelor personale privind viitoarea conducere a partidului.

Astfel ca toti liderii locali "curajosi" care si-au strigat in gura mare preferintele pentru noua conducere a partidului s-au transformat aparent in niste mielusei in fata greilor Iliescu si Nastase. Insusi liderul in functie al PSD a recunoscut satisfacut ca "Marian Oprisan si altii au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile partidului".

Dupa parerea lui Nastase, innabusirea in fasa a nemultumitilor si a nemultumirilor dovedeste "forta de persuasiune" a partidului. Acelasi Nastase sustinea in urma cu cateva zile ca este bine faptul ca membrii partidului au opinii diferite, pentru ca aceasta inseamna ca partidul "traieste".

Toate acestea pe fondul tensiunilor fara precedent generate de gruparile din teritoriu care solicitau fie schimbarea actualei conduceri a partidului, fie excluderea posibilitatii ca fostul presedinte Ion Iliescu sa devina lider al acestuia, fie eliminarea celor doi candidati si gasirea unei a treia solutii pentru conducerea PSD.

In contextul intalnirii de acum doua zile este interesant faptul ca doi dintre greii partidului au lipsit de la intalnire: Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu (D.I.P.), aflati inca in concediu.

Avand in vedere declaratiile cu parfum de scandal ale baronului de Vrancea repetate obsesiv de acesta in ultimele trei zile este suspect faptul ca Mitrea, un apropiat al acestuia, nu a iesit la rampa, chiar fiind in concediu sa-l puna la punct sau dimpotriva sa-l sustina. La fel si Dan Ioan Popescu, prieten cu Mitrea.

Iar in contextul in care Nastase si-a asumat o parte din esecul alegerilor este de asteptat ca Mitrea si Popescu sa treaca la atac. Cei doi se afla in Italia unde pun la cale propria strategie de reforma a partidului, sustin surse confidentiale. Acest lucru dovedeste ca victoria lui Nastase si Iliescu in fata rebelilor din PSD este doar aparenta, iar partidul sta pe un butoi de pulbere.

Nastase si-a asumat esecul alegerilor

Potrivit lui Nastase, intalnirea de acum doua zile a avut pana la urma un final fericit. Fericit pentru Nastase si pentru Iliescu, care i-au linistit, aparent, pe rebelii partidului. Dar in acelasi timp, faptul ca actuala conducere nu a acceptat ideile membrilor sai, chiar daca nu coincideau cu cele ale liderilor de la centru, dovedeste faptul ca PSD nu prea are chef de reforma concreta.

Mai ales in conditiile in care Congresul Extraordinar al partidului, organismul care ia cele mai importante decizii in PSD a fost amanat pentru doua -trei luni, dupa ce initial era programat pentru luna ianuarie.

Potrivit liderului PSD, in timpul intalnirii nu s-a ridicat nici un moment problema unei a treia cai in PSD, in afara sa si a lui Ion Iliescu. In ceea ce priveste esecul de la alegeri, Nastase a spus ca si-a asumat raspunderea pentru pierderea alegerilor prezidentiale.

Teama de scindare

In conferinta de presa care a urmat sedintei maraton de la partid, liderul PSD, Adrian Nastase, a spus ca si-a asumat raspunderea pentru esecul in alegerile prezidentiale in fata liderilor locali. Nastase s-ar fi gandit sa-si depuna si mandatul in fata Congresului si sa ceara vot de incredere, dar s-a razgandit intre timp.

Si aceasta pentru ca nu are rost ca PSD sa organizeze doua Congrese la diferenta de o luna de zile. Nastase a precizat ca la Congres va prezenta un raport in care va face o analiza si a adaugat ca, in acest moment, nu n-ar fi bine sa se paseze raspunderea de la unii la altii. "Cu totii am participat la acest proiect.

Sigur, eu, in calitate de presedinte al partidului, am o raspundere mai mare", a mai spus Nastase. Pe de alta parte, liderul PSD a tinut sa convinga pe toata lumea de faptul ca in partid nu exista tabere de genul Iliescu - Nastase, amintind scenariul din '97, cand ApR s-a rupt din PDSR.

"Ideea ca eu nu il atac pe Ion Iliescu, ca Ion Iliescu nu il ataca pe Adrian Nastase, ca sunt echipe - asta e toata smecheria, asta e toata treaba; asa a fost si cu ApR in '97 - va aduc aminte", a spus Nastase. Liderul fostului partid de guvernamant a sustinut astfel ca "nu are nici o problema cu candidatura lui Ion Iliescu", pentru ca s-a inteles intotdeauna cu el.