Al treilea: Cozmin Gusa

articol preluat din Romania libera

In ciuda faptului ca ultimele sondaje de opinie comandate de partide l-au plasat pe Ludovic Orban in fata celorlalti nominalizati pentru inscrierea oficiala in competitia pentru Primaria Capitalei, decizia finala s-a transat acolo unde trebuie. Astfel ca din partea Aliantei D.A. nu va candida Ludovic Orban, ci Adriean Videanu.

Rezultatele acestor sondaje de opinie privindu-i pe eligibilii din sfera politica, dar care n-au fost date publicitatii, l-au plasat pe Cozmin Gusa in frunte. Astfel ca unii analisti politici i-au sugerat in aceste conditii lui Cozmin Gusa sa se inscrie in cursa drept candidat independent.

Videanu - desemnat candidat prin decizie politica

Democratul Adriean Videanu va fi candidatul Aliantei D.A. la Primaria Capitalei, au decis, joi seara, membrii Consiliului National de Coordonare. Decizia a fost una "politica", in conditiile in care rezultatele celor doi in sondajele de opinie au fost foarte apropiate.

Sedinta de joi seara a fost precedata de saptamani de dispute intre liberali si democrati, Adriean Videanu si Ludovic Orban disputandu-si cu inversunare dreptul de a candida din partea Aliantei la primaria Capitalei. Primul conflict a izbucnit atunci cand democratii au reclamat faptul ca Orban isi face precampanie folosind insemnele Aliantei.

Vicepresedintele Radu Berceanu a amenintat (cum stie el bine sa faca) imediat cu ruperea protocolului. Liberalii au cedat si s-a convenit ca nici una din parti sa nu foloseasca insemnele Aliantei. S-a decis de asemenea ca desemnarea candidatului se va face pe baza unor sondaje la care vor lucra CURS si CSOP.

A fost un moment decisiv, in conditiile in care, de fapt, liberalii nu agreau varianta CSOP, institut care pronosticase, in mod gresit, victoria Aliantei in alegerile parlamentare.

Finalizarea cercetarilor sociologice a dat rezultate neconcludente, apropiate de marja de eroare. In sondajul CURS, Orban a castigat cu 50,3%, fata de 49,7%, in timp ce in sondajul CSOP Adriean Videanu a avut 53%, fata de 47% Ludovic Orban.

Au urmat noi negocieri politice si, pe fondul neintelegerilor, democratii au afirmat ca Videanu este castigator clar si ca daca liberalilor nu le convine "o sa ajungem la liste separate". In cele din urma s-a convenit sa se treaca la verificarea reciproca in proportie de 20% intre cele doua institute de sondare a opiniei publice.

A doua zi, liberalii au cerut sa se efectueze un nou sondaj CURS-CSOP, dar democratii au refuzat. "Daca nu va convine, sa candideze Orban separat", a vociferat Radu Berceanu.

Deznodamantul acestei povesti s-a petrecut joi seara la sediul PNL, intr-o noua sedinta a conducerii Aliantei in care s-a batut in cuie candidatura lui Berceanu. Pentru a dovedi "coeziunea" aliatilor au iesit sa dea declaratii chiar Adriean Videanu si Ludovic Orban.

Invinsul a fost in situatia de a declara: "Deasupra rezultatelor sondajelor de opinie este important ca Alianta a prezentat cel mai bun candidat, iar membrii celor doua partide sunt solidari in sustinerea lui Videanu". Orban va fi seful de campanie al lui Adriean Videanu.

Proaspatul candidat a tinut sa spuna ca "a fost o competitie colegiala in interiorul Aliantei" si "acest lucru a dovedit maturitatea politica a Aliantei".

"Avem un protocol solid si intr-o situatie aproape de egalitate cum a fost in aceste sondaje, am dovedit ca putem alege fara probleme un candidat", este viziunea oficiala a competitiei in care liberalii si democratii s-au lovit la glezne in spatele usilor inchise.

"In privinta candidatului la Bucuresti, Alianta a luat o decizie politica, dar aceasta s-a bazat pe sondajul de opinie in care a fost o diferenta foarte mica intre mine si Ludovic Orban", a sustinut Videanu. Vicepremierul mai ramane o saptamana si in Guvern, afirmand ca va demisiona din Executiv dupa ce va trimite la Bruxelles programul de preaderare a Romaniei la UE.

Un articol de Romulus Georgescu

Romania Libera - 12 februarie 2005

Adriean Videanu - candidatul PNL-PD pentru primar general al Capitalei

Membrii Consiliului National de Coordonare al Aliantei l-au desemnat, joi seara, intr-o sedinta extraordinara, pe Adriean Videanu, din partea PD, drept candidat al PNL-PD la functia de primar general al Capitalei.

Contracandidatul sau, din interiorul Aliantei, liberalul Ludovic Orban, a declarat dupa sedinta CNC ca liderii Aliantei au luat aceasta decizie pe baza rezultatelor sondajelor de opinie comandate de cele doua partide pentru stabilirea celui mai bun dintre cei doi.

"Deasupra rezultatelor sondajelor de opinie este important ca Alianta a prezentat cel mai bun candidat, iar membrii celor doua partide sint solidari in sustinerea lui Videanu"- a mentionat Orban.

Orban a spus ca nu regreta faptul ca si-a depus candidatura si ca va fi alaturi de Videanu in campania electorala si ulterior ca viceprimar, in cazul in care Videanu va cistiga alegerile.

Adriean Videanu a declarat ca a fost o competitie colegiala in interiorul Aliantei, iar acest lucru a dovedit maturitatea politica a D.A..

Avem un protocol solid si intr-o situatie aproape de egalitate cum a fost in aceste sondaje, am dovedit ca putem alege fara probleme un candidat

Adriean Videanu

Videanu, care este in prezent vice prim ministru, a precizat ca va demisiona din Guvern dupa ce va trimite la Bruxelles programul de preaderare a Romaniei la UE, respectiv spre sfirsitul saptaminii viitoare.

"In privinta candidatului la Bucuresti, Alianta a luat o decizie politica, dar aceasta s-a bazat pe sondajele de opinie in care a fost o diferenta foarte mica intre mine si Ludovic Orban"-a mai spus Videanu.

Cei doi au refuzat sa spuna care era diferenta intre ei in sondaje.

BBC