articol preluat din Evenimentul Zilei

Peter Fallenius, fost manager al unei divizii din compania ABB, a afirmat ca a mituit, in numele companiei, oficiali ai statului roman, informeaza cotidianul suedez "Dagens Nyheter".

Fallenius, care fusese acuzat de conducerea companiei ca ar fi delapidat 4,8 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 520.000 de euro) din conturile ABB, si-a informat avocatul ca banii in cauza au fost dati unor oficiali romani pentru a se ajunge la o intelegere in privinta unei datorii mai vechi.

Tranzactia s-ar fi efectuat in contextul in care el ocupa functiile de director adjunct si presedinte al Consiliului de Administratie al unei filiale romanesti a companiei in cauza.

ABB este un grup elvetiano-suedez care opereaza in peste 100 de tari si are aproximativ 100.000 de angajati. Obiectul de activitate il reprezinta echipamentele electrice si automatizarile.

In Romania, ABB a utilat cu echipamente electrice societatile SIDEX Galati, Roman Brasov si Mecanica Orastie. S-a implicat activ si in industria auto, contribuind la realizarea liniilor robotizate de la Daewoo.

Romania s-a angajat sa plateasca Suediei, pina la sfirsitul anului 2002, suma de 120 milioane dolari in contul unei datorii istorice.

Datoria data din anii 1922-1934 si provenea din polite, cupoane cu dobinda, bonuri de trezorerie romanesti, precum si din pagubele suferite de statul suedez in urma nationalizarilor din anii 1948-1950.

Datoria initiala a fost cumparata de la statul suedez de firma AB Electroinvest, filiala a grupului ABB.

Negocieri incepute de Ciumara si finalizate de Nastase

Conform unei scrisori trimisa in 1997 de Mircea Ciumara ministrului de finante suedez Erik Asbrink, Romania se angaja sa accepte pretentiile suedeze, partea Romana promitind investitii de 100 milioane de dolari in Centrala Termoelectrica Bucuresti Nord, ce urma sa fie cedata firmei AB ElectroInvest, precum si o parte din Electroputere Craiova.

Discutiile nu s-au concretizat, astfel ca in 2001, guvernul PSD a inceput noi negocieri.

Conform fostului ministru de finante, Mihai Tanasescu, negocierile s-au finalizat pe 19 iunie 2001, ajungindu-se la rambursarea unei datorii de 120 de milioane de dolari. Aceasta suma urma a fi platita in patru rate. In 2001, premierul Adrian Nastase s-a deplasat in Suedia, vizita incluzind si discutii despre modul de rambursare a datoriei Romaniei fata de Suedia.

In martie 2002, primul ministru al Suediei, Goran Persson, considera ca subiectul este unul rezolvat, tara noastra platind lunar firmei Elektroninvest AB cite cinci milioane de dolari!

In 2003, ministrul suedez pentru afaceri economice internationale si piete financiare, Gunnar Lund, declara, in cadrul unei intilniri cu Dan Ioan Popescu, ca premierii Romaniei si Suediei au semnat, in ianuarie 2003, un acord privind achitarea, de catre partea Romana, a sumei de 120 milioane USD, in patru transe egale.

Pe 10-11 mai 2004, Goran Perssom, primul ministru al Regatului Suediei, a efectuat o vizita in Romania. Prilej cu care acesta, printre numeroasele laude aduse premierului roman, a declarat: "Punctul de pornire (...) a fost hotarirea domnului prim ministru Nastase de a rezolva unele conflicte foarte vechi care existau intre Suedia si Romania.

Este vorba despre reglementarea unor foarte vechi datorii si atunci cind aceasta decizie care nu a fost una usoara a fost luata, ea a constituit fundamentul pentru inaugurarea unei noi ere in relatiile dintre tarile noastre".

Cezar Simache, Ev. Zilei - 19 martie 2005