Canalul de televiziune pan-arab Al-Jazeera a difuzat miercuri seara o inregistrare video in care sunt aratati cei trei ziaristi romani impreuna cu cetateanul irakiano-american, despre care se presupune ca au fost rapiti in Irak. Caseta este una absolut atipica pentru modelul patentat de diferitele grupari teroriste din Irak.

Pentru inceput, rapitorii nu se identifica in nici un fel, nu lasa nici de inteles carei grupari apartin si ce ar dori sa obtina in schimbul eliberarii celor patru. Ei transmit, prin vocea jurnalistei romane, doar ceea ce nu vor, respectiv patru milioane de dolari, asa cum sustinea omul de afaceri sirian Omar Hayssam.

In general, cererile teroristilor pot fi legate de eliberarea unor persoane, modificarea politicii externe si militare a unui stat in alte teritorii, restructurari politice interne, reconsiderarea atitudinii politice fata de anumite comunitati etnice si religioase, obtinerea de avantaje materiale.

Ceea ce nu se intampla in acest caz, si este absolut ciudat, pentru ca, in istoria rapirilor ce au succedat invaziei Irakului, gruparile teroriste, fie ca este vorba de Ansar al-Sunna, Tawhid wal Jihad sau Armata Islamica, au intrebuintat mass-media pentru a-si face cunoscute scopurile.

Mediatizarea este absolut vitala propagarii revendicarilor si tiparul este acelasi: are loc rapirea, care este apoi revendicata, se prezinta un semn ca cel rapit este in viata, dupa care fie incep negocierile, fie cel rapit este ucis.

In plus, este absolut inexplicabil faptul ca in prima instanta rapitorii s-au adresat postului BBC, a carui politica de a nu difuza mesajele teroriste este cunoscuta. Abia dupa acest episod, imaginile au ajuns - nu se stie cum - la Al-Jazeera, post care este urmarit de majoritatea statelor arabe.

Apoi, momentul aparitiei "semnului de viata": cel al romanilor reprezinta si din acest punct de vedere o premiera, intrucat, in majoritatea cazurilor, momentul difuzarii casetei este mult mai indepartat de cel al rapirii: la aproape doua saptamani in cazul italiencei Juliana Sgrena, iar in ceea ce o priveste pe ziarista franceza Florence Aubenas, aproape doua luni s-au scurs pana la difuzarea

primei casete video. Urmeaza o serie de alte detalii inexplicabile: imaginile difuzate sunt, din punct de vedere tehnic, cele mai profesioniste dintre toate rapirile de ostatici din Irak. "Vorbesc despre calitatea filmarii, compozitie si incadratura. S-a facut o panoramare de la dreapta la stanga, cu o incadratura foarte stransa.

in plus, s-a facut foarte lent, pentru a surprinde chipul fiecaruia. Cand a ajuns la Marie-Jeanne a facut o transfocare in fata", a precizat directorul de stiri al PrimaTV, Dan Dumitru. Tot el a mai apreciat ca decupajul de productie a fost unul foarte bun si a tras concluzia ca echipamentul cu care s-a filmat este chiar cel din dotarea PrimaTV.

Adica un instrument profesional, mai aparte decat altele, precum sublinia aceeasi sursa, prin urmare destul de greu de manipulat de catre "profani". Mai mult, inregistrarea pare facuta de un operator profesionist si se insista foarte mult asupra romanilor si mai putin asupra cetateanului arab.

Si locul filmarii ridica numeroase intrebari: nu este vizibil nici un insemn religios sau de apartenenta la vreo grupare. Precum se poate observa din fotografiile ce au fost difuzate in cazul altor luari de ostatici, exista in fiecare caz un insemn: un simbol religios, un mesaj scris pe o pancarta, un element definitoriu pentru respectiva grupare.

Teroristii par si ei a iesi din tipic, fie si doar din punct de vedere al vestimentatiei. Pentru ca, de obicei, ei sunt imbracati de o maniera traditionala araba, cu haine de regula negre; de aceasta data insa, imbracamintea pare una deosebit de lejera - tricouri in culori mai "optimiste" si jeansi.

Excluzand prin urmare ipoteza rapirii pentru rascumparare si pe cea in scopuri politice - avand in vedere argumentele expuse mai sus, paradoxal totusi, pista nu pare a se ingusta, ci dimpotriva. Pana la aceasta ora, se stie doar despre niste rapitori care nu vor nimic, nu se identifica cu nici o grupare si lucreaza cu camera de luat vederi ca niste adevarati profesionisti.

Indoieli exprimate, de altfel, sub o forma sau alta, si de autoritatile romane: MAE a evitat cu diplomatie, in toate comunicatele, sa foloseasca termenul "rapit", preferandu-l pe cel de "disparut", iar premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca nu poate confirma rapirea celor trei ziaristi in Irak si ca, in momentul de fata, nu exista date care sa poata confirma aceasta ipoteza.

Rugaciuni in bisericile din Alba si Mures pentru ziaristii rapiti in Irak

Rugaciuni pentru eliberarea celor trei ziaristi romani rapiti in Irak vor fi oficiate, la sfarsitul acestei saptamani, in toate bisericile din judetele Alba si Mures, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presa al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, a solicitat, joi, tuturor preotilor si credinciosilor din judetele Alba si Mures, care formeaza Eparhia de Alba Iulia, "sa-si uneasca sufletele in rugaciune pentru salvarea vietilor acestor oameni nevinovati".

IPS Andrei i-a indemnat pe toti preotii si credinciosii ca in 3 aprilie, duminica a treia din post, in care Biserica Ortodoxa praznuieste Sfanta Cruce, in toate bisericile sa fie oficiate slujbe pentru cei trei jurnalisti romani.

De asemenea, incepand de joi, postul de radio patronat de Arhiepiscopia de Alba Iulia a lansat o campania de solidaritate cu cei trei ziaristi rapiti in Irak, indemnand ascultatorii la rugaciuni pentru salvarea vietilor acestora.

Protest al unor jurnalisti la Buzau, orasul natal al reporterului Marie Jeanne Ion

Mai multi jurnalisti din Buzau - orasul natal al reporterului Marie Jeanne Ion - au protestat, joi, in fata Prefecturii, fata de situatia in care se afla aceasta si ceilalti doi ostatici din Irak si au cerut eliberarea colegilor lor, transmite corespondentul Mediafax.

Ziaristi din presa scrisa, audio si corespondenti ai posturilor centrale de televiziune s-au adunat in fata Prefecturii, unde au lipit afise cu fotografiile celor trei jurnalisti, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, incercand sa atraga atentia asupra pericolului la care se expun atunci cand isi fac meseria de ziarist.

Marie Jeanne Ion si-a inceput cariera jurnalistica la Radio Campus Buzau, fostii colegi declarand ca este anormal ca ea sa se afle acum in bataia pustii doar pentru ca isi iubeste meseria.