Cel mai mare producator de cipuri din lume, Intel, a prezentat harta punctelor de acces la Internetul fara fir (hot spots) din Romania care pot fi accesate public, stabilind ca exista in total mai putin de 80 de astfel de locatii la nivelul intregii tari.

Cele mai multe puncte de acces sunt situate in Bucuresti si Brasov, cate 20 de fiecare, existand de asemenea extrem de multe astfel de locatii in care persoane fizice sau companii si-au instalat propriile puncte de acces la Internet fara fire, dar pe care nu le-au facut publice.

Calculand dupa numarul de locuitori pe hot spot, Brasovul a primit titlul de "orasul cel mai eliberat de fire", chiar daca are tot atatea puncte de acces cat Bucurestiul.

Aproape 80% din hot spoturile publice din Romania se afla in hoteluri sau spatii expozitionale (gen Romexpo), aproape 10% sunt universitati sau institutii de invatamant, iar alte 10% sunt in baruri si cafenele care au ales sa adauge aceste servicii pentru a atrage mai multi clienti.

"Este clara tendinta de mobilitate si pe piata din Romania. Uitati-va numai la telefoanele mobile, care sunt de doua ori mai multe decat posturile telefonice fixe.

La fel se va intampla si cu laptopurile si echipamentele mobile de buzunar", a spus Brian Harrison, manager general si vicepresedinte al Intel EMEA (divizia pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa).

El a spus ca, desi in acest moment doar 10% dintre cumparatorii de PC-uri aleg laptopurile, vanzarile de calculatoare mobile cresc in Romania in medie cu 60% fata de anul trecut.

Intel lucreaza pe piata locala impreuna cu partenerii, resellerii si integratorii de sisteme, in total peste 700 de companii, incluzand si producatorii de PC-uri.

Compania are de asemenea initiative in sectorul educational si promoveaza conceptul de casa digitala si birou digital in care toate echipamentele sunt "inteligente", interconectate si controlate cu ajutorul PC-ului.

"Intr-adevar nu exista un numar foarte mare de hot spot-uri in Romania comparativ cu alte tari. Sunt insa companii care instaleaza puncte de acces pe strada, pe stalpi, si apoi ofera Internet pentru acasa clientilor din zona", a declarat la randul sau Irinel Burloiu, reprezentant al biroului Intel din Romania.

"Acest lucru demonstreaza ca numarul acestora va creste foarte puternic in urmatorii ani", a apreciat el.

La nivel european, in acest moment sunt operationale circa 25.000 de hot spoturi, conform studiilor companiei americane de cercetare International Data Corp. (IDC). Cifra va creste de mai bine de patru ori in urmatorii trei ani, anticipandu-se un numar de 110.000 de spoturi operationale in Europa in 2008.

Aproape 50 de furnizori de servicii se vor concura pe acest segment la acel moment, spune IDC.

Oficialii Intel nu cred ca tehnologia WiFi va fi depasita sau concurata de WiMax sau de retelele de telefonie mobila de generatia a treia (3G). "Cred ca standardele vor coexista, pentru aface experienta utilizatorului mai usoara", a apreciat Brian Harrison.

El a explicat ca primele retele WiMax nu vor oferi servicii Internet direct catre posesorii de PC-uri, ci vor trebui sa fie acompaniate de puncte WiFi, unde laptopurile si echipamentele mobile se vor putea conecta la Net.

"Cred ca primele echipamente capabile sa se conecteze direct la WiMax vor fi pe piata pana la finalul acestui deceniu", a spus el. De asemenea, Harrison spune ca pentru client este important sa se poata conecta la Internet si ca nu prea il intereseaza prin ce metoda se face acest lucru.

"E ca la telefon, omul vrea sa ridice receptorul si sa auda ton", a spus el. De aceea, Intel lucreaza la un alt standard de conectivitate, care sa permita PC-ului sa scaneze toate aceste retele de comunicatii si sa se conecteze la cea mai buna sau cea mai ieftina, dupa dorinta utilizatorului.

"Cred ca vom mai astepta totusi cativa ani pana vom vedea asa ceva pe piata", a spus seful Intel EMEA.