Topul celor mai mari zece companii din Romania in 2004 este dominat autoritar de catre firmele private, insa prima pozitie este detinuta de singura reprezentanta a statului - Electrica.

Compania energetica a obtinut in 2004 o cifra de afaceri consolidata de 2,357 miliarde euro, mai mare cu 10% fata de cea inregistrata de catre Petrom, care se claseaza pe locul al doilea.

Electrica va parasi din acest an cu siguranta prima pozitie, dupa ce patru dintre cele opt filiale ale sale de distributie si furnizare a electricitatii vor intra sub controlul investitorilor privati Enel (Italia), E.ON (Germania) si CEZ (Cehia).

Petrom a intrat la finele anului trecut in portofoliul grupului austriac OMV, ca urmare a achizitiei de catre acesta a pachetului majoritar in cadrul unei tranzactii totale de 1,5 miliarde euro.

Compania petroliera a inregistrat si cea mai mare pierdere anul trecut, cu o valoare de peste 240 milioane de euro, pe fondul constituirii masive de provizioane pentru plata daunelor de mediu, precum si a pensionarii unei parti din personal.

Cea mai profitabila companie din top este combinatul Mittal Steel de la Galati, care a obtinut anul trecut un castig de 345 milioane de euro. Fosta "gaura neagra" a economiei romanesti ocupa pozitia a treia si are cea mai ridicata rata de crestere a cifrei de afaceri, de peste 57%, ajungand la o valoare de 1,693 miliarde euro.

Combinatul siderurgic de la Galati, aflat in proprietatea liderului mondial al otelului - Mittal Steel, este cel mai mare exportator local si este intr-o perioada de ascensiune, pe fondul cererii ridicate de pe pietele externe de profil.

Fabrica de automobile Dacia Pitesti, detinuta de catre grupul francez Renault, intra pentru prima oara in topul celor mai mari zece companii din Romania, pe pozitia a noua.

Cele mai mari rate de profit le-au inregistrat cei doi mari operatori de telefonie mobila. Orange Romania a obtinut un profit net de 183 milioane euro la o cifra de afaceri de 607 milioane de euro, iar Connex a raportat un profit net de 150,2 milioane de euro la o cifra de afaceri de 565 milioane de euro.

Pe sectoare, topul este dominat de companiile din industria petroliera - Petrom, Petromidia, Rafo, respectiv de cele din industria telecomunicatiilor - RomTelecom, Orange, Connex.

Topul nu ia in calcul si rezultatele obtinute de catre compania feroviara de stat CFR SA, al carei bilant nu este publicat pe site-ul Ministerului de Finante.

pe larg in Ziarul Financiar

Adrian Mirsanu / Ionut Bonoiu