10 echipe de medici si jandarmi continua uciderea pasarilor din focar, din Ceamurlia. Pana acum au fost ucise 6 mii de pasari. S-a instituit o zona de protectie pe 3 km in jurul localitatii Ceamurlia de Jos si una de supraveghre speciala pe 10 km.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ca vineri sau sambata expertii britanici vor anunta rezultatul privind patogenitatea virusului izolat de la Ceamurlia si a facut apel la populatie sa aiba incredere ca autoritatile isi vor indeplini obligatiile si a anuntat ca tara noastra mai poate exporta preparate din carne de pasare prelucrata termic.

Masuri speciale s-au luat joi si la ministerul Sanatatii. Un comitet special din minister a stabilit ca in urmatoarele zile vor veni in tara 45 de mii de doze de vaccin antigripal.

Ministerul Sanatatii a decis achizitionarea a 5000 de doze de medicamente antivirale de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. 1000 din cele 5000 de doze de medicamente antivirale vor fi livrate cu titlu gratuit de catre OMS. Medicamentele vor fi utilizate pentru tratamentul profilactic al contactilor din focarul identificat de gripa aviara.

In urmatoarele 5 zile, Ministerul Sanatatii va avea la dispozitie 25 000 de doze de medicamente antivirale, iar in cca. 10 zile va fi completat stocul de urgenta al ministerului cu inca 20 000 de doze.

Medicii din Tulcea vor fi redistribuiti in Ceamurlia pentru a verifica populatia.

Toate cele 4 mii de persoane din Ceamurlia vor fi vaccinate.

Locuitorii din Ceamurlia au primit joi conserve carne, zahar, orez, ulei, paste fainoase faina, malai.

Recomandarile ministerului Sanatatii pentru populatie pot fi gasite pe pagina de internet a institutiei.