Revocarea presedintilor Camerelor este inca posibila

de     Cotidianul
Miercuri, 16 noiembrie 2005, 0:00

Documente:
Revocarea este posibila
(16.11.2005) MP3
Boc s-a opus "termenului de gratie"
(16.11.2005) MP3

Emil Boc crede inca in posibilitatea revocarii celor doi presedinti ai Camerelor si anume prin sanctiune juridica. Intervenind telefonic in emisiunea realizata de Carol Sebastian "Guerrilla Raport", presedintele democratilor a explicat modalitatea prin care se poate face aceasta revocare.

Decizia Curtii Constitutionale este considerata de Boc ca repezentand o ingerinta a acestei institutii in "treburile politice", prin aceea ca face referire la "configuratia politica" rezultata din alegeri - o interpretare "exagerata" a textului Constitutiei - si prin recomandarea ei ca presedintii sa nu fie schimbati.

Chiar daca decizia este "proasta", schimbarea presedintilor este inca posibila.

Curtea Constitutionala, spune Boc, face o distinctie clara intre revocarea politica si revocarea prin sanctiune juridica. Revocarea prin sanctiune juridica se poate face la sesizarea unei "componente" a Camerei respective, adica a unui grup parlamentar, a Biroului Permanent sau a unei comisii parlamentare.

Emil Boc spune ca exista posibilitatea unei astfel de sesizari, daca "exista vointa politica", dand ca exemplu "abuzul" produs prin refuzul lui Adrian Nastase de a convoca sesiunea extraordinara a Parlamentului.

In ceea ce priveste "revocarea politica", Curtea Constitutionala spune ca ea poate fi facuta doar de grupul parlamentar care a propus presedintii si ca trebuie practic pastrata configuratia politica a Camerei din momentul de dupa alegeri.

Presedintele democratilor, Emil Boc, crede insa ca ramane si aici o portita deschisa pentru revocare, coalitia de guvernare avand posibilitatea de a ceda PSD-ului un post de viceresedinte, in locul celui de presedinte al Camerei. Astfel se respecta si decizia Curtii de pastrare a configuratiei politice in Camera.

Coalitia nu a luat inca o hotarire in privinta revocarii, asteptand motivarea si conceptul deciziei Curtii Constitutionale.

Emil Boc a precizat ca el a fost singurul care s-a opus in cadrul Consiliului Aliantei acordarii "termenului de gratie" de 25 de zile, asteptand decizia Curtii Constitutionale.

In ceea ce priveste alegerile anticipate, Boc a spus ca ele nu mai pot avea loc pana in 2007, deoarece s-ar periclita integrarea Romaniei in UE.


31 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi