Tribunalul Timis a admis recursul formulat de procurori impotriva hotararii de eliberare a lui Miron Cozma. Liderul minerilor va ramane in inchisoare sa ispaseasca cei doi ani de pedeapsa ramasi.

Cozma a avut posibilitatea de a cere eliberarea conditionata, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in decembrie 2005, contopirea pedepselor pentru implicarea lui in mineriadele din 1991 si 1999.

La aprobarea, in prima instanta, a cererii de eliberare conditionata, formulata de catre condamnat, au concurat elemente precum cuantumul pedepsei executate, adaosul perioadei muncii silite prestate de Cozma, in timpul detentiei, conduita in penitenta.

Cosma a solicitat pe 20 decembrie 2005 sa fie eliberat mai repede din inchisoare, cererea sa fiind avizata favorabil de catre Comisia de eliberare conditionata a Penitenciarului Timisoara. Avizul a fost unul consultativ.

Decizia finala, dar nu definitiva, a fost data de judecatorii timisoreni care au aprobat favorabil cererea de eliberare conditionata pentru fostul lider al minerilor. Pe 22 decembrie 2005, procurorii au atacat decizia de aprobare a cererii de eliberare conditionata formulata de Miron Cozma la Parchet.

Cele mai grave dosare in care a fost cercetat Miron Cozma sunt cele legate de mineriade. In toate trei a primit, deja, pedepse definitive.