Ambasadorul Irakului in Germania a declarat, miercuri, ca in opinia sa, Berlinul a platit o recompensa mare pentru a obtine eliberarea celor doi ingineri germani tinuti ostatici in aceasta tara timp de peste trei luni.

"Referitor la plata recompensei, nu stiu, dar presupun ca a fost vorba de o suma mare de bani", a declarat ambasadorul Irakului in Germania, , pentru postul public de televiziune ARD.

Cei doi fosti ostatici urmeaza sa soseasca pe aeroportul Tegel din Berlin, in cursul zilei de miercuri, insa autoritatile nu au divulgat informatii despre circumstantele rapirii si eliberarii lor ulterioare, dupa aproape 100 de zile de captivitate.

Ministerul german de Externe a criticat materialele din presa care faceau referire la plata unei rascumparari in schimbul celor doi ostatici, predati marti autoritatilor germane din Bagdad.

"Orice afirmatie in acest sens ar putea duce la aparitia unor imitatori", a declarat miercuri ministrul delegat pentru Afaceri Externe, Gernot Erler, pentru publicatia Bayerischen Rundfunk, adaugand ca asemenea speculatii ar putea genera dificultati in viitoarele cazuri de luari de ostatici.

Susanne Osthoff, arheolog german, a fost eliberata in decembrie anul trecut dupa ce fusese tinuta ostatica in Irak timp de trei saptamani.

Presa germana a citat o serie de diplomati care au afirmat - la adapostul anonimatului - ca Berlinul ar fi platit rapitorilor cinci milioane de dolari in schimbul eliberarii acesteia.

Cei doi ostatici, Thomas Nitzschke si Rene Braeunlich, au fost rapiti la 24 ianuarie din localitatea Baiji, situata la 180 de kilometri nord de Bagdad.

Peste 200 de straini si mii de cetateni irakieni au fost rapiti in aceasta tara de la declansarea invaziei americane, in 2003. Cea mai mare parte a ostaticilor au fost eliberati