In imagine (de la st. la dr.): Manuela Preoteasa, director EurActiv Romania, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Adriana Avram, realizator Antena 3

  • Dobanda
    Legislatia bancara este deja aliniata la cea a Uniunii Europene. Cat priveste asteptarile romanilor ca dobanda sa scada, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune ca acest lucru nu se va intampla atat de repede.
    Inseamna aceasta ca vor fi dobanzile mai mici la credite? Exista doua curbe care merg intotdeuana impreuna: inflatia si dobanda in general, pretul banilor.
    Cine isi inchipuie ca numai pentru ca intram in UE dobanda va fi mai mica si pretul banilor, deci, va fi mai mic, se insala - spune Adrian Vasilescu.
    UE ne va ajuta prin integrare sa schimbam cateva lucruri esentiale in structura economiei. Dar schimband structura economiei, probabil ca vom ajunge si la o inflatie mai mica.

    Noi speram ca spre 2009, 2010, deja sa ne aliniem cu inflatia la tarile care merg cu clasa a treia in momentul de fata; media pe zona UE este o medie foarte buna, inflatia nu depaseste 2% si, normal, si creditele sunt ieftine.
    Dar asta depinde de multe lucruri si, in primul rand, depinde de calitatae muncii".
    Asteptarile in piata romanesca sunt mari, tocmai pentru ca populatia se uita inspre statele vecine (ex. Ungaria) sau in state mai vechi din UE (ex. Franta), unde exista un cu totul alt nivel al dobanzii.

  • Credite din starinatate?
    Poate un roman sa ia un credit din strainatate, din Franta, de ex., unde dobanda este de 2-3%?
    Teoretic, da. In practica, acest tip de credite trebuie garantat, iar garantia consta adesea intr-un depozit care este deschis la respectiva banca din strainatate. Legislatia permite acest lucru, fara notificarea Bancii Nationale - precizeaza dl. Vasilescu.

    Acest depozit reprezinta asa-numitul "cash colateral", insa, prin natura lui, acesta este accesibil tot persoanelor (fizice/juridice) care ruleaza multi bani, pentru dezvoltare, iar nu acelora care doresc un credit tocmai pentru ca nu au altfel de resurse.
  • Schimbari pe piata creditelor
  • Creditul imobiliar: Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR< considera ca acest tip de credit se va dezvolta "dupa ce vor intra invesitori care vor face case aici. Creditul ipotecar a inceput sa se dezvolte dupa 2000, dar mai ales dupa 2003". - spune Vasilescu.
    Pe de alta parte, nu este de ignorat costul mare al acestui tip de credit - care se intinde pe o periaoda mai mare de timp, spre deosebire de un credit pentru automobil sau pentru alte nevoi personale, cu o durata mai mica. Este cunoscut ca pretul creditului este cu atat mai mare cu cat durata sa este mai mare, de aceea acest tip de credit devine unoeri impovarator.
  • Credite pentru banii UE: Odata cu aderarea la UE, in Romania vor intra cateva milioane de euro pe zi. Acesti bani nu se dau la inceperea investitiei, ci dupa ce ea a fost realizata. Astfel, firmele vor apela la credite si este de asteptat ca bancile sa fie mai flexibile in a acorda astfel de credite.