Firmele italienesti de asigurari Cattolica, Reale Mutua si Fondiaria-SAI intentioneaza sa intre pe piata romaneasca de profil prin preluarea unor companii de asigurari, a declarat Guglielmo Frinzi, presedintele Camerei de Comert Italiene pentru Romania. Cele trei firme italienesti considera piata romaneasca de asigurari una cu potential mare de crestere.

De fapt, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) estimeaza ca piata asigurarilor generale si de viata din Romania va creste, in 2007, cu aproximativ 40%, la aproape opt miliarde de lei (peste 2,4 miliarde de euro), comparativ cu 5,73 miliarde de lei (1,62 miliarde de euro), in urma cu un an.

„Aceste companii vin sa cumpere in Romania si ar putea fi interesate de firme precum Asirom si Asiban“, a precizat Frinzi.

Asiban este detinuta in cote egale de BCR, BRD, CEC si Banca Transilvania. Cum toate bancile, cu exceptia CEC, au anuntat ca isi vor vinde participatiile la Asiban, compania e ca si vinduta.

Asirom este a doua companie de asigurari de pe piata romaneasca, cu o cota de piata de 10,5%. Primul loc e detinut de Allianz Tiriac, cu o cota de piata de 19,5%. Chiar daca patronul Asirom, Ioan Niculae, a negat faptul ca ar fi dispus sa-si vinda compania, pentru un pret bun e posibil ca Asirom sa-si schimbe proprietarul.

Fondiaria-SAI este cea mai mare firma de asigurari din Italia, dupa Generali. Grupul Fondiaria cuprinde circa 100 de firme, inclusiv din domeniul bancar, principalul actionar fiind Premafin Finanziaria, impreuna cu firmele asociate, cu o participatie de 46,92%. Primele subscrise sint de circa 9,5 miliarde de euro anual.

integral in Cotidianul