Cea de a treia rectificare bugetara din 2007 a fost aprobata in sedinta de luni a Guvernului.

Deficitul bugetar a fost diminuat, prin rectificarea de buget, cu 1,16 miliarde lei, pana la 9,5 miliarde lei, reprezentand 2,4% din PIB, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Vosganian a avertizat ordonatorii principali de credite ca vor fi strict monitorizati de Ministerul Economiei si Finantelor, astfel incat cheltuielile sa fie tinute sub control, iar excedentul bugetar de 0,3% din PIB obtinut la sfarsitul primelor zece luni ale anului, cumulat cu deficitul programat de 2,4% din PIB, sa nu creeze dezechilibre macroeconomice.

In ceea ce priveste reducerea deficitului bugetar, ministrul a declarat ca aceasta este in concordanta cu politica bugetara prudenta si reprezinta un semnal privind dorinta guvernului de a se corela cu politicile de tintire a inflatiei ale BNR.

Vosganian a mai spus ca, prin rectificare, au fost majorate chletuielile ministerelor Muncii si Internelor, dar au fost diminuate cheltuielile la majoritatea ministerelor.

Principala diminuare de fonduri a fost facuta la Ministerul Educatiei, unde, potrivit ministrului, au fost micsorate sumele pentru bunuri si servicii la nivel central, fara a fi afectate investitiile in infrastructura de invatamant.

Modificarile au fost facute mai ales la capitolul bunuri si servicii, iar in urma acestei rectificari, bugetele ministerelor Educatiei, Apararii si Mediului vor fi mai mici cu sapte-opt sute de milioane de euro. O parte din acesti bani vor merge la ministerele Muncii, Internelor si Transporturilor.

Mnistrului Muncii a anuntat, inca de saptamana trecuta, ca, la noua rectificare bugetara, ar urma sa se acorde fonduri suplimentare pentru platile restante la diferite tipuri de ajutoare sociale si alocatii. Paul Pacuraru a precizat ca suma necesara pentru rezolvarea problemei platilor restante si pentru acordarea acestor ajutoare si in luna decembrie este de peste 800 de milioane de lei.

Guvernul a mai aprobat, in 2007, alte doua rectificari de buget, fara a reduce si deficitul bugetar, programat prin legea bugetului la 2,73% din PIB.

Varujan Vosganian a anuntat, de asemenea, ca impreuna cu ministrul Mediului, Attila Korodi, va merge, saptamana viitoare, la Bruxelles, pentru a discuta cu reprezentantii Comisiei Europene in privinta taxei de prima inmatriculare.

El a precizat ca "pana in prezent, Guvernul Romaniei nu a primit niciun text oficial care sa poarte girul unui comisar al Comisiei Europene".

Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2007. In luna martie, Comisia Europeana a transmis Romaniei o instiintare privind declansarea procedurii de infringement (incalcarea Tratatului Uniunii de catre Romania), pe motiv ca taxa incalca prevederile Uniunii Europene.