La Paris a avut loc, sub auspiciile „Casei Romanesti", o ampla prezentare a Memorialul Sighet.

In pofida grevei transporturilor pariziene, sala de conferinte din rue Teophile Gautier 64, din arondismentul 16, a atras numerosi francezi si romani, veniti sa asiste la programul multimedia prezentat de fondatorii Memorialului, Ana Blandiana si Romulus Rusan, alaturi de care s-au aflat istoricii academician Alexandru Zub si Ioana Boca.

Manifestarea a fost moderata de profesorul Neagu Djuvara. Au vorbit despre Memorial istoricii francezi Stephane Courtois, Thierry Wolton, Radu Portocala, Cicerone Ionitoiu si cercetatoarele Ruxandra Cesereanu si Irina Talaban.

Inceput in 1993, luat sub egida sa de Consiliul Europei intr-un context in care Romania nu fusese inca admisa in Uniunea Europeana, Memorialul Sighet a devenit, dupa 14 ani de existenta, o institutie de incontestabila recunoastere internationala, fiind consideratm de catre Stephane Courtois „un model pentru Europa".

Cu acelasi prilej, Stephane Courtois, coordonatorul „Cartii negre a comunismului" si al recent aparutului „Dictionar Larousse al Comunismului ", dar si rector al Scolii de Vara de la Sighet, a dedicat intalnirea de la Paris memoriei victimelor, reeditand manifestarea „Memento Gulag" ale carei prime editii au avut loc, initiate de Vladimir Bukovski, la Roma, Bucuresti (in 2004, in organizarea Academiei Civice) si la Berlin.

„Casa Romaneasca" a fost fondata in 1982, ca organizatie culturala a exilatilor parizieni. A fost condusa, succesiv, de Alexandru Ghika, Neagu Djuvara si, in prezent, la aniversarea unui sfert de secol, de Victor Popescu.

Memorialul Sighet este, tot in aceste zile, subiectul prezentarii multimedia pe care o face initiatoarea sa, scriitoarea Ana Blandiana, la Institutul European din Basel, in cadrul festivalului „Culturescapes Rum?nien".