Un nou raport devastator al unei prestigioase organizatii internationale de protejare de drepturilor omului zguduie Administratia Statelor Unite. "Torturile si tratamentele abuzive asupra prizonierilor irakieni de la inchisoarea Abu Ghraib au reprezentat rezultatele previzibile ale deciziei Administratiei Bush de a incalca legislatia internationala".

Aceasta este concluzia ultimului raport dat publicitatii acum doua zile de Human Rights Watch (HRW), cea mai cunoscuta organizatie americana de protejare a drepturilor omului. "Ororile de la Abu Ghraib nu au fost simple acte individuale ale unor militari.

Ele au rezultat in urma deciziilor luate de Administratia Bush pentru a eluda legislatia", a comentat directorul-executiv al HRW, Kenneth Roth, cu ocazia publicarii raportului. Prezentarea documentului survine la scurt timp dupa publicarea unui alt raport, absolut socant, redactat de Oficiul pentru Consultanta Legala al Departamentului american al Justitiei.

In acest raport, datat 6 martie 2003, expertii juridici ai Departamentului Justitiei ii transmit secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld, ca in relatia cu prizonierii talibani si cu prizonierii membri ai Al-Queda, Statele Unite nu sunt obligate sa respecte prevederile Conventiei de la Geneva privind interzicerea torturarii detinutilor.

"Politica deliberata"

"Administratia Bush a adoptat o politica deliberata de acceptare a tehnicilor ilegale de interogare si ulterior aceasta Administratie a ignorat si a incercat, timp de doi ani, sa ascunda informatiile privind torturile comise de trupele americane", se mentioneaza in raportul publicat de Human Rights Watch.

Documentul mentioneaza ca Administratia Bush a folosit trei metode pentru a crea climatul care a permis abuzurile de la Abu Ghraib.

Torturi "legalizate" de campania anti-terorista

Prima dintre ele a constat in faptul ca Guvernul american a decis, imediat dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, ca razboiul impotriva terorismului permite Statelor Unite sa eludeze restrictiile legislatiei internationale privind tratamentul prizonierilor.

Astfel, prevederile Conventiei de la Geneva, care obliga statele semnatare - printre care si SUA - sa asigure un tratament decent prizonierilor, au fost catalogate de catre Washington drept "depasite", "invechite".

Expertii juridici ai Pentagonului, Departamentului de Justitie si ai Casei Albe au pretins ca presedintele SUA nu este obligat sa respecte legile SUA si legile internationale care interzic tortura, aminteste raportul HRW.

In consecinta, SUA au creat inchisori "fara limite", cum ar fi centrul de detentie de la Guantanamo (Cuba), sau i-au mentinut pe alti detinuti in "locatii neprecizate". De asemenea, Administratia Bush a trimis persoane suspectate de terorism, fara sa le judece, in state unde au fost batuti pentru obtinerea de informatii, aminteste Human Rights Watch.

Metode interzise

In al doilea rand, Statele Unite au apelat la metode coercitive pentru a cauza durere si umiliri detinutilor, cu scopul de a ii "inmuia" pentru interogatorii, noteaza raportul HRW.

Aceste metode au inclus fortarea detinutilor sa stea in pozitii dureroase, privarea de somn si lumina pentru perioade lungi de timp, expunerea lor la temperaturi foarte ridicate, foarte scazute, sunete puternice si lumina puternica, fortarea detinutilor sa stea cu capul acoperit sau dezbracati.

Aceste tehnici sunt interzise de prevederile legislatiei internationale de protectie a drepturilor omului, la sectiunile impotriva torturii si impotriva altor tratamente crude, inumane sau degradante.

Aceste tehnici sunt interzise, de asemenea, de legislatia internationala privind conflictele armate si de regulamentele interioare ale fortelor armate ale Statelor Unite, dezvaluie Human Rights Watch.

Pozitia "strutului"

In al treilea rand, pana la publicarea fotografiilor care prezentau abuzurile comise de Armata SUA in inchisoarea de la Abu Ghraib, oficialii Administratiei Bush au sustinut ca nu au cunostinta de rapoartele privind abuzurile asupra prizonierilor.

Inca de la inceputul invaziei din Afganistan si pana la ocuparea Irakului, Guvernul SUA a ascuns toate acuzatiile serioase si repetate privind torturarea sau abuzurile comise asupra prizonierilor, mentioneaza documentul Human Rights Watch.

Administratia Bush a negat in repetate randuri ca a avut o politica clara de promovare a abuzurilor si a torturii. In urma publicarii acestui raport, organizatia HRW a solicitat presedintelui George W. Bush sa ofere documente sau alte dovezi care sa probeze ca Washingtonul nu a aprobat utilizarea torturii.

De asemenea, HRW a cerut Administratiei de la Washington sa precizeze masurile pe care autoritatile americane le vor lua pentru ca aceste abuzuri sa nu se repete in viitor. Human Rights Watch a mai cerut Guvernului SUA sa ii pedepseasca drastic pe toti cei vinovati pentru ordonarea si coordonarea acestor abuzuri asupra prizonierilor.

"Toata lumea a vazut fotografiile de la Abu Ghraib. E timpul ca presedintele Bush sa ofere o explicatie completa privind politica Statelor Unite privind tortura", a declarat directorul-executiv al HRW, Kenneth Roth.

Bush: Am respectat legea SUA

Liderul de la Casa Alba a declarat joi ca in cadrul campaniei anti-teroriste nu a autorizat niciodata utilizarea unor tehnici de interogare a prizonierilor care ar fi incalcat legislatia internationala, transmite CNN. "Am autorizat ca orice facem sa fie conform cu legislatia americana si sa respecte obligatiile tratatelor internationale, a declarat presedintele american.

"Toate autorizarile pe care le-am dat au respectat legislatia Statelor Unite", a incheiat Bush.