In acest an, Guvernul va opera doua rectificari bugetare, prima dintre ele fiind programata la inceputul lunii viitoare, a declarat, ieri, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Cea de-a doua urmeaza sa aiba loc in septembrie- octombrie, sumele care vor fi alocate in plus depinzand de productia agricola care va fi obtinuta.

Pana atunci, ramane de vazut care dintre ordonatorii de credite, care au solicitat, impreuna, o suma care depaseste 70.000 miliarde de lei in plus de la buget, va avea castig de cauza. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, a mai declarat ca tintele propuse pentru acest an - crestere economica, inflatie, politica cursului de schimb- vor ramane neschimbate.

Deficitul bugetar va fi diminuat insa de la 3 la 2,1% din PIB, datorita cresterii veniturilor colectate cu 0,9% din PIB, iar economiile realizate in ceea ce priveste unele cheltuieli, precum cheltuielile cu dobanzile, vor fi alocate catre sectoare prioritare. Mihai Tanasescu a mai informat ca la prima rectificare vor fi maximum trei prioritati - agricultura, invatamant si cresterea pensiilor.

Oficialul MF a mai anuntat ca scrisoarea de intentie pentru noul acord cu Fondul Monetar International va fi discutata de board-ul institutiei pe 7 iulie, dupa ce memorandumul a fost adoptat de Executiv saptamana trecuta. Acordul cu FMI cuprinde, pentru prima data, componenta de reforma legislativa care a fost solicitata de reprezentantii statelor membre UE in Consiliul Directorilor FMI.

Prima revizuire a acordului va incepe la finele lui iulie (cand vor fi disponibile si datele preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici din primele sase luni) si va dura trei saptamani. Printre obiectivele programului se numara reducerea inflatiei la 4% in 2006, de la 6% anul viitor si 9% in acest an.

Deficitul de cont curent va fi diminuat la 5,5% din PIB in acest an, iar deficitul bugetar va scadea de la 2,4% la 2,1% din PIB. Media cresterii economice pentru urmatorii doi ani va fi de 5%.

Negociatorul-sef al Romaniei cu FMI, Neven Mates, si-a incheiat mandatul si urmeaza sa fie inlocuit de un expert belgian.

AOAR: Reducerea fiscalitatii, insuficienta

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera insuficienta reducerea fiscalitatii, anuntata de Executiv, si solicita diminuari suplimentare ale impozitelor, pentru ca Romania sa fie competitiva cu celelalte tari din regiune din punct de vedere al mediului de afaceri.

Mai mult, reprezentantii AOAR considera ca autoritatile de la Bucuresti au fost si sunt, prin masurile pe care le adopta, "retroactive", ramanand astfel cu un pas in urma statelor cu care se afla in concurenta, cel putin in ceea ce priveste atragerea investitiilor.

Un nivel de 17-18% al impozitului pe profit

"Este o reducere substantiala a impozitului pe profit de la 25% la 19%, dar suferim de un mare pacat, comparandu-ne numai cu noi insine, fara sa avem in vedere si contextul din jurul nostru. Nu trebuie sa vedem raul care a fost la noi, ci si situatia din Europa Centrala", a declarat presedintele AOAR, Florin Pogonaru.

Omul de afaceri George Copos a apreciat ca impozitul pe profit ar trebui coborat la 17-18% pentru a se apropia de nivelul tarilor din regiune si a reduce economia gri. Astfel, in Bulgaria, impozitul pe profit este de 19,5% , urmand sa fie diminuat la 15% din 2005, iar in Ungaria, impozitul pe profit este de 16%.

AOAR solicita o diminuare suplimentara si in cazul impozitarii fortei de munca, care determina o mare parte din angajatori sa nu declare nivelul real al salariilor platite angajatilor. "Contributiile pentru asigurari sociale trebuie sa scada in perioada urmatoare cu putin patru puncte procentuale si nu cu doua, cum anunta Guvernul", a mai spus Pogonaru.

El a adaugat ca reducerea taxarii fortei de munca va stimula cresterea economica, avand in vedere ca, potrivit unor studii ale Institutului de Cercetari Economice al Academiei Romaniei, reducerea CAS cu un punct determina o crestere cu 0,15% a PIB.

AOAR mai cere si scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. "Nu vrem sa credem, la cateva luni de la anuntul premierului, ca s-a renuntat la scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Ar da dovada de neseriozitate si numai de asta nu avem nevoie in procesul de reintegrare europeana", a afirmat omul de afaceri Dan Voiculescu.

Guvernul propune diminuarea impozitului pe profit din 2005, de la 25% la 19%, si a CAS de la 49,5% la 47,5%, exclusiv pentru angajator. Concomitent, impozitul pe dividende ar urma sa creasca cu cinci puncte, la 10% pentru firme si la 15% pentru persoane fizice.