Lumea spune ca e nebunul gangului. De vreo trei luni, isi scoate prin ferestrele garsonierei tot felul de mesaje stranii. Ziua, mii de oameni trec prin Pasajul Victoriei si citesc pe "steagurile" taiate din cearsafuri: "Bordel temporar inchis, clientii vor fi reprogramati", "Majorari de pret la dame de consumatie si droguri sintetice".

Dar adevarata nebunie incepe noaptea, cand inchipuirile diliului chiar devin realitate. Din Calea Victoriei si Academiei, pasajul inghite o lume ciudata: curve, matroane si drogati veniti sa se faca ciur. Pentru strainii coborati din 4 stele, cloaca a ajuns parte din imaginea Bucharest by night. Pestii stau la gura pasajului, ca majordomii.

Stiu formulele de racolare si marketingul cotcaielii in patru limbi. Inauntru, fix pe mijlocul gangului - fetele si mamaitele. La vedere sunt vreo cinspe producatoare, asezate crac peste crac in cartierul general din carciuma Mercur, cu fuste de trei degete si bluze stranse pe ele. Cine stie cate mai asteapta aiurea, cu celularele la cap, semnalul matroanelor.

Tanti Neluta, o baba cu ochii de gheata, are o turma de sase curve. Trage din tigari lungi si da ordine ca la armata. Din cand in cand, pune mana pe telefon si comanda: "Imbrac-o frumos pe Ana si adu-mi-o la hotel". Apar doi italieni, sparg un milion, salta doua bucati. Celelalte isi "retuseaza muianul" si se cracaneaza a reclama. Miorlaie "hello" si pupa din varful buzelor orice strain.

Un turist japonez face ochii mari: voiau sa-l agate de langa nevasta-sa. A doua mamaita trage lejer suta de kile. "Suta" se catapulteaza personal la fiecare grup cu miros de Occident si incearca sa plaseze fata cu maniere de gazda care isi prezinta fiica. Tine c-o mana clientul si cu ailalta curva. O parleste pe italieneste si injura pe romaneste.

Pestii, cu gel in cap si pantofi cu bot rasucit in picioare, isi aduc fata la masa si se pun la strada. Rar poti vedea mai multa rabdare ca la curva in asteptare. Sta cu o juma de cafea in fata si priveste in gol pana rasare combinatorul cu clientul de mana. "Suta" trateaza de scrantitura o bruneta accidentata in campul muncii.

Un client intrerupe sedinta si coboara cu pacienta in subsolul centralei termice. Dupa zece minute, fata se-ntoarce si comanda o friptana, sa se dreaga dupa "scurt". Un amarat de roman... Regula e ca autohtonii sunt lucrati in centrala sau in scarile blocului, daca nu sunt ocupate de "aia de si-o trag in vena".

Strainii sunt dusi in Hotelul Muntenia, din buza pasajului, si tapati de doua-trei milioane. Fetele le zic bizoni. Spun ca la receptie lasa 300 de mii. Politia lucreaza in valuta: 20 de euro - taxa de curva. Locatarii cu ferestrele pe gang zic ca s-au plictisit de cate reclamatii au facut la Politie.

Unul dintre ei zice ca a renuntat, dupa ce i-a vazut pe agentii pe care ii chemase sa faca liniste, pusi la masa cu pestii. "Asa e aici, noapte de noapte. Pana pe la 3 spre ziua, le auzi tacanind cu tocurile pe dalele pasajului". Jos e Doina, care se retrage printre ultimele. Are 27 de ani. Zice ca-i din Berceni, zice ca-i din Salaj, zice ca-i din Bacau. Are un principiu: doar pe bani.

E de un an pe meserie si n-a ajuns s-o faca din sport. E doar o chestie trecatoare, "pana vine prietenul meu francez si ma ia la el". O ridici de la masa doar cu un milion. Cica recordul personal e de 1.500 dolari facuti in luna in care a fost un meci cu englezii, la Bucuresti. Vorbeste printre dinti, sa n-o auda matroana. Ii e frica si de o colega. Asta e o frumusete, dar se drogheaza.

Pe scarile blocului, trebuie sa fii atent ca sa nu calci pe drogat sau pe curva. Cand si-a scos nebunul "steagurile" pe geam, primul care s-a interesat de anuntul cu bordelul inchis a fost un peste-majordom dinspre Academiei. Abia dupa aia a venit Politia, sa-l amendeze. Dar tot n-au reusit sa-i dea jos cearsafurile cu litere de-o palma. Acum, mesajele au intrat in peisaj. La fel si omul.

asta mananca bataie aproape in fiecare zi, fiindca are obiceiul sa scuipe lumea intre ochi. Politia zice ca nu prezinta pericol public, in schimb, "protestatarul din pasaj" zice ca-i in pericol permanent. Se teme de atentate si inscenarile SRI-ului. Zice ca protestul sau il face o persoana publica si nu mai poate fi asasinat asa usor.

A facut cativa ani de Fizica si sta, la 30 si ceva de ani, cu trei pisici in garsoniera. Pregateste noi mesaje de scos pe geam.