La sfarsitul saptamanii trecute, membrii partidului au fost nevoiti sa aleaga intre doua congrese ale formatiunii - cel „oficial“, organizat la scena deschisa de cel care a condus partidul pe parcursul ultimului deceniu, si altul, desfasurat in mare secret de o factiune rebela ce invoca dezastrul de la ultimele alegeri, pentru a-l inlatura din conducere pe veteranul Ghenadi Ziuganov.

Dupa ce, joia trecuta, „disidentii“ din PC au anuntat ca l-au „inlaturat prin vot“ de la conducerea partidului pe Ziuganov, numindu-l in loc pe guvernatorul regiunii Ivanovo, Vladimir Tihonov, vanatul a devenit vanator, sambata, cu ocazia celui de-al zecelea Congres al gruparii, reunind in special persoane loiale actualului lider.

Ocazie cu care Ziuganov a fost reales presedinte al Comitetului Central, Tihonov fiind expulzat din partid.

Tot sambata, aripa anti-Ziuganov s-a intalnit intr-o locatie secreta, proclamand cu aceasta ocazie ca cel de-al zecelea Congres a fi fost o farsa si ca Tihonov va detine presedintia Comitetului Central pana cand un congres „veritabil“ va decide, in viitor, noua conducere a partidului, conducere ce ar trebui sa recladeasca din temelii cel mai mare partid de opozitie din Rusia dupa

infrangerea zdrobitoare suferita la parlamentarele din decembrie 2003.

In pofida situatiei dezastruoase din partid, ambele tabere au etalat, in conditii pe alocuri hilare, o retorica neschimbata la adresa evolutiilor politice din tara.

Convins ca partidul este capabil sa continue lupta pentru „restabilirea unei puteri sovietice innoite si calea socialista de productie sociala“, Ziuganov si-a exprimat increderea ca „in Rusia actuala este posibila o revolutie socialista“, bazata pe „socialism stiintific si pe patriotismul rus“.

Iar, in timp ce tabara pro-Ziuganov afirma ca „nu este vorba despre o sciziune, ci doar o fisura“, gruparea disidenta a afirmat ca reuniunea oficiala si realegerea lui Ziuganov ar fi fost un simplu „spectacol“, avand in vedere ca multi dintre participantii la aceasta erau inscrisi si pe listele congresului „legitim“ al lui Tihonov.

Potrivit jurnalistilor prezenti la reuniunea lui Ziuganov, aceasta a fost un spectacol, dar din cu totul alte motive. Evenimentul, spun ei, s-a desfasurat intr-o atmosfera suprarealista, deoarece sala de conferinte a ramas fara curent electric, iar liderul partidului a fost nevoit sa-si citeasca discursul de deschidere la lumina unor lanterne.

Comunistii, forta dominanta in Duma de Stat pe parcursul deceniului trecut, reprezinta acum al doilea partid parlamentar. Practic, gruparea nu mai intra in socotelile politice, deoarece detine doar 51 de locuri dintre cele 450 ale Legislativului rus, dominat acum in proportie de doua treimi de Rusia Unita, partid a carui platforma este sustinerea presedintelui Vladimir Putin in tot ceea ce face.