Daca acest gaz este preluat de organism in locul gazului vietii, devine daunator. Directia de protectie a mediului si educatie eco-civica din Primaria Capitalei face permanent masuratori, pe timpul verii, in zonele centrale ale orasului. Astfel, s-a constatat ca, la anumite ore, in unele zone ale orasului, ozonul depaseste concentratia maxima admisa.

Ozonul numit "bun" este cel din stratosfera, care protejeaza viata, filtrand radiatiile ultraviolete venite dinspre soare. Asa-zisul ozon rau se formeaza in apropierea solului si, atunci cand depaseste anumite limite, devine daunator vietii. Depasiri ale concentratiilor maxime admise se inregistreaza in special in perioada pranzului.

Constructiile foarte inalte din centrul orasului opresc circulatia naturala a aerului. Totodata, pe bulevardele inguste se acumuleaza si alte gaze toxice, provenite in special din trafic, mai ales din cauza santierelor de reparatii ale strazilor.

Din aceste motive, specialistii Primariei Capitalei ii avertizeaza pe toti locuitorii, si in special persoanele in varsta, sa evite cat mai mult posibil centrul si strazile aglomerate, mai ales la amiaza, in zilele de vara. Dar cei mai expusi sunt agentii de circulatie, chemati sa dirijeze traficul atunci cand semaforizarile nu mai fac fata.

Politistii sunt obligati sa suporte ore in sir nu numai caldura amplificata de asfaltul incins, dar si gazele emise de numarul tot mai mare de autovehicule. In Bucuresti, poluarea aerului cu monoxid de carbon este determinata in proportie de 70 la suta de traficul rutier. Valorile concentratiilor maxime admise (2,0 mg/metru cub) sunt depasite pe Bd. Carol - 4,129 mg/mc, pe N.

Balcescu - 6,418 mg/mc, in zona Cotroceni - 2,699 mg/mc, la Piata Romana - 3,285 mg/mc, iar la Gara de Nord - 4,75 mg/mc. Expunerea la astfel de valori ale concentratiilor de monoxid de carbon duce la dureri de cap, greturi si chiar la moarte. De exemplu, o persoana expusa in zona Bd. N.

Balcescu, unde CO depaseste concentratia maxima admisa de 3,2 ori, dupa o ora, poate avea cefalee si greturi, iar dupa o expunere de 3-4 ore, poate ajunge la limita efectului letal. Totusi, Capitala are avantajul ca este asezata in zona de campie, ceea ce face ca limitele tolerabile sa fie restabilite in timp relativ scurt, prin dispersia acumularilor.

O solutie pentru imbunatatirea calitatii aerului in Bucuresti ar fi, pe de o parte, eliminarea blocajelor de circulatie printr-un management stiintific al traficului. Pe de alta parte, reprezinta o necesitate conservarea si extinderea spatiului verde, care s-a injumatatit dupa 1989, ajungand de la 3.467 ha la 1.675 ha.

In planul de urbanism general, adoptat in anul 2000, exista un program de inverzire a orasului, prin marirea suprafetelor cu lucii de apa, a celor verzi, prin plantari de aliniamente in apropierea arterelor de circulatie si in intersectii. El trebuie doar aplicat.

Meteorologii avertizeaza ca vor urma zile caniculare

Vremea va fi caniculara in aceasta saptamana, cu temperaturi apropiate chiar de 40 de grade Celsius, cele mai "fierbinti" zile urmand a fi cele de joi si vineri, avertizeaza Administratia Nationala de Meteorologie. Potrivit ANM, temperaturile vor creste treptat, ajungand, joi si vineri, la maxime de peste 30 de grade Celsius, in unele zone atingandu-se si valori-record de 37, 38 de grade.

Si noptile vor fi toride, sustin meteorologii, care avertizeaza ca temperatura aerului nu va scadea nici pe timpul noptii sub 20 de grade Celsius. "In aceste conditii, indicele temperatura - umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati", se arata in avertismentul meteorologilor.