O data cu inceputul anului 2005, organizatiile nonguvernamentale din domeniul serviciilor si asistentei sociale nu vor mai beneficia de fondurile internationale, care au fost principala lor sursa de bani pana acum.

Puse in fata pericolului de a disparea din cauza deficitului financiar, ONG-urile vor trebui sa-si gaseasca surse de finantare proprii sau sa obtina mult-ravnitul statut de organizatie de utilitate publica, ce le va permite sa obtina in continuare subventii de la bugetul de stat. De aceea, ele au si inceput sa identifice modalitati posibile de finantare-alternativa.

In aceasta perioada, unele vor putea beneficia si de un proiect-pilot guvernamental privind dezvoltarea sectorului social.

Astfel, vor putea obtine, in parteneriat cu autoritatile publice locale, sume de pana la 50 de mii de euro pentru proiecte cu durata de un an, oferite dintr-un fond de trei milioane de dolari, proveniti dintr-un imprumut guvernamental mai mare, facut de la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) la inceputul acestei luni.

„Politica statului nostru este ca toti banii sa fie dati la autoritatile publice locale. Serviciul nostru va fi licitat, iar daca vom fi competitivi, vom fi alesi“, ne-a declarat Mihaela Mohorea, director de relatii publice si marketing in cadrul Fundatiei Estuar, una dintre putinele care are ca beneficiari persoane cu dizabilitati psihice.

Ea a atras atentia ca este posibil ca autoritatile locale sa nu tina neaparat cont de calificarea si experienta unor organizatii si sa ofere banii pentru proiecte celor cu care au mai lucrat in trecut sau cu care au relatii bune, adica nu neaparat si intotdeauna celor mai capabile.

O alta modalitate de a obtine bani de la buget ar fi ca organizatia sa fie declarata de utilitate publica, dar, considera directorul de la Estuar, „prea putine organizatii care lucreaza in serviciile sociale se regasesc pe lista de subventii si e foarte greu de ajuns acolo“.

Deoarece, oricum, aproape niciodata banii primiti de la stat nu sunt de ajuns, Estuar intentioneaza sa dezvolte si proiecte de autofinantare. „Intentionam sa dezvoltam o serie de proiecte generatoare de venituri, in primul rand o firma de consultanta in domeniul sanatatii mintale, deoarece am acumulat multa experienta de-a lungul anilor.

Banii rezultati vor fi folositi pentru salarizarea personalului nostru si vom rezolva astfel problema unei parti a cheltuielilor.

De asemenea, dorim sa angajam, in cadrul altei firme, unii beneficiari ai proiectelor noastre care s-au calificat in tamplarie sau executa obiecte artizanale, din vanzarea carora vor obtine si ei un venit in plus si, in septembrie, vom face o campanie de strangere de fonduri de la comunitate“, ne-a mai spus Mihaela Mohorea. Si alte fundatii sunt pregatite sa se descurce.

„Incercam sa obtinem o finantare SAPARD si sa ne cream o firma asociata, cu profil de agroturism“, ne-a declarat Dragos Marcu, economist in cadrul Asociatiei Romane Anti-Sida (ARAS).

„De altfel, noi mai avem niste fonduri, pentru proiecte pe care le derulam si pe care le vom derula si in cursul anului viitor“, ne-a mai spus acesta, declarandu-se optimist in privinta viitorului organizatiei sale.