Deputatii romani vor beneficia, incepand cu noua sesiune legislativa, de un program Phare dedicat imbunatatirii activitatii parlamentare, care se va derula printr-un parteneriat cu Adunarea Nationala a Frantei.

Semnat de Mihai Unghianu, secretar general al Camerei Deputatilor, si Yves Michel, secretar general al Adunarii Nationale a Frantei, programul, in valoare de 1,2 milioane de euro, se va desfasura pe o perioada de doi ani, avand ca obiectiv principal imbunatatirea activitatii legislative si de control a Camerei Deputatilor si cresterea capacitatii administrative a Parlamentului roman, in vederea

aderarii la UE. In acest program, vor fi antrenati si aproximativ 700 de functionari ai Camerei Deputatilor, care vor participa la seminarii pe diferite domenii. In ceea ce-i priveste pe deputati, programul se adreseaza in principal noilor parlamentari, care vor fi alesi in toamna. Ei vor incepe pregatirea inca inainte de a se aseza in bancile parlamentare.

"Fiecare nou ales va primi acasa un plic care va contine toate informatiile utile privind activitatea de parlamentar", declara Mihai Unghianu. Aceste informatii vor fi disponibile si pe Internet.

Nou-venitii la Camera Deputatilor nu vor fi in pericol sa mai rataceasca pe interminabilele culoare, avand din vreme toate datele privind serviciile la care trebuie sa se prezinte, locul de unde se ridica legitimatiile, modul in care se face preluarea biroului parlamentar din teritoriu.

Expertii francezi vor colabora cu cei romani pentru elaborarea unui proiect de reforma a regulamentului Camerei Deputatilor. Acest regulament va fi insotit, in premiera, si de un cod de conduita parlamentara. Cele doua acte vor avea in vedere modernizarea metodelor de lucru ale parlamentarilor de la Bucuresti.

Se va infiinta si o comisie care va monitoriza respectarea de catre deputati atat a regulamentului, cat si a codului de conduita parlamentara. Sunt obiective ambitioase, tinand cont de obiceiurile parlamentare de pe malurile Dambovitei, unde in privinta obligatiilor se gasesc metode de ocolire, iar in privinta drepturilor s-a ajuns deja la privilegii.

O alta latura a programului urmareste intarirea mecanismelor de consultare a parlamentarilor cu reprezentantii societatii civile si crearea unor mecanisme de evaluare a impactului pe care legile adoptate le vor avea in societate.

Indeplinirea obiectivelor va fi strict monitorizata si transele de bani nu vor fi eliberate decat dupa indeplinirea criteriilor de performanta, asa incat cei 7 experti francezi care vor activa la Bucuresti vor avea serios de lucru.

In ceea ce-i priveste pe functionarii Camerei Deputatilor, programul va urmari imbunatatirea sistemului de gestiune a resurselor umane, ceea ce va duce la adoptarea unor criterii europene privind angajarea si promovarea profesionala. Aderarea la Uniunea Europeana va scadea numarul functionarilor parlamentari la 300-400, fata de cei 700-800 care vor fi cuprinsi in programul Phare.

Scaderea numarului va fi insa insotita de o crestere salariala substantiala, tinand cont ca functionarii parlamentari vor trebui sa se apropie de nivelul de salarizare a functionarilor din parlamentele europene.