In spiritul atitudinii transante a IPS Pimen, arhimandritul Mina Dobzeu acuza fatarnicia

Parintele care se alatura IPS Pimen in cazul “Putna” a facut inchisoare pe vremea lui Ceausescu pentru convingerile sale

Un mare duhovnic al Romaniei, arhimandritul Mina Dobzeu, ia atitudine impotriva conducerii de stat si bisericesti.

“Botezatorul lui Steinhardt”, dupa cum este cunoscut, sau “revolutionarul in sutana”, dupa cum singur se autocaracterizeaza, Mina Dobzeu spune ca s-a saturat sa vada atita suferinta in tara, in timp ce in functiile de conducere se lafaie aceiasi comunisti de pina mai ieri.

Deoarece primeste zilnic zeci de scrisori de la cei napastuiti, parintele calugar s-a hotarit sa traga un disperat semnal de alarma.

“Pentru ca este dintre comunisti si s-a format printre ei, premierul Nastase cauta sa dea aparenta ca este pentru popor, ca este credincios. De fapt, el prezinta inca acea stare caracteristica celor cu educatie anti-religioasa, pe care a mostenit-o si care cu greu se schimba”, spune arhimandritul Mina Dobzeu. El critica in special coruptia la nivel inalt instaurata in tara.

“Au valorificat aproape tot ce se putea si au disparut. Nu iau atitudine pentru ca ar trebui sa ia impotriva lor. Ei au fost primii care au jefuit si cei din grupul lor continua cu escrocheriile, cu jaful. Si-au insusit capital desfiintind bancile.

Pe cine sa urmareasca acum? - Corb la corb nu scoate ochii! Aceiasi oameni fac acum capitalism - au jefuit intreprinderile impingindu-le la faliment, au dat muncitorii afara si i-au lasat someri fara sa le intinda o mina de ajutor”, spune cu amaraciune preotul Mina.

Parintele a obosit sa tot atraga atentia prin scrisori tuturor acelor conducatori care nu se schimba, care gresesc si nu fac nici in ultimul ceas ceea ce ar trebui pentru binele tarii. “Au gresit si gresesc in continuare nu numai cei de la guvern si presedintie, ci si cei din fruntea Bisericii.

Am scris lucruri foarte grele, nu mi-a ripostat nimeni, oricit le ziceam lucrurilor pe nume - au tacut sa nu provoace scandal. Au intepenit in functii aceiasi comunisti ca pina ieri. Cum ne trata pe noi biserica oficiala, cei care am fost condamnati, pe cei urgisiti, asa ne trateaza si acum cei de azi - n-au promovat pe nimeni, nu au vrut si nu vor sa fie printre ei incomozi.

Parintele Ioan de la Recea, parintele Sofian, parintele Argatu, Arsenie Papacioc, ei, cei caliti prin suferinte, ar putea si ar trebui sa faca ceva pentru inlocuirea raului si croirea unui drum catre ceva bun. Dar nimeni nu-i doreste pe ei!”.

“Pot sa semnez si eu pentru ce-a spus Pimen”

Parintele Mina este de acord si subscrie pozitiei adoptate de Pimen dupa sarbatoarea de la Putna. “Au stopat credinciosii sa intre motivind un posibil atentat. Au oprit oficierea Sfintei Liturghii in asteptarea lui Iliescu si Nastase, ori asa ceva nu se face. Pot sa semnez si eu - sint de aceeasi parere cu Pimen -, sint probleme de ordin politic legate de anumite momente.

Am fost alaturi si n-am motive de retractare, dar uneori o astfel de atitudine poate sa incite, si numai de suprafata”, precizeaza precaut batrinul preot. Facind referire la pozitia radicala adoptata in multe privinte, cu diverse prilejuri, si inainte de 1989, parintele spune ca de multe ori el semneaza, cu modestie, “cel mai mic dintre muritori”.

“Ca sa nu creada lumea ca sint cine stie cine. Sint un revolutionar cu inspiratie in momentele critice. Am o chemare deosebita pentru Dumnezeu, mereu am fost inspirat si calauzit in aceasta directie”, spune parintele, care aminteste isprava de mai an, cind dorea sa faca inchisoare in locul lui Ilie Ilascu la Tiraspol.

“Conducatorii erau datori cu o reforma reala”

Parintele Mina este dezamagit de faptul ca n-a primit nici un raspuns de la premierul Nastase cu privire la ultima misiva pe care i-a trimis-o de curind. “I-am scris in problema homosexualitatii si a dezmatului de la TV. E foarte grav ce se propaga la TV - nu vedem ceva folositor, de zidire sufleteasca, nimic.

Mai mult se incurajeaza practicile straine - yoga, tratamente bioenergetice, blestematii caracteristice New Age etc.”, mai precizeaza arhimandritul.

“De ce sa-i dam poporului acesta ceea ce nu-i apartine, inclusiv saracia? Cei de sus trebuie sa dea exemplu nu prin fatarnicie, ci prin cinste, munca, consecventa”, spune in final Mina Dobzeu, care nu se abtine sa dea si citeva sfaturi celor care conduc tara.

“Ar fi fost folositori daca ar fi cunoscut orientarea societatii - daca tineau cum trebuie friiele de la inceput, ar fi putut treptat sa treaca la o reforma reala, aducatoare de bine si s-ar fi curatat tara de prapadul, distrugerea si jaful care au venit dupa Revolutie”.

Le-a scris lui Ceausescu, Iliescu si Nastase

Preotul Mina Dobzeu este cunoscut pentru atitudinea sa rebela fata de regimul comunist, dar si pentru luarile de pozitie la adresa conducerilor politice de dupa 1989.

Pentru sfaturile si rabdarea de care a dat dovada de-a lungul anilor, arhim. Mina Dobzeu se poate considera un duhovnic special al conducatorilor - mai intii al lui Ceausescu, apoi al lui Iliescu, Radu Vasile (caruia i-a inminat personal o scrisoare) si, nu in ultimul rind, al lui Nastase.

In calitate de parinte care spovedeste si e la curent cu necazurile tarii, asemenea unui mare intelept al bisericii, le-a scris adesea conducatorilor, spunindu-le unde, cum gresesc si care ar fi calea de urmat. Unii i-au raspuns, altii l-au ignorat, insa nici unul dintre lideri nu s-a putut ridica la inaltimea exigentelor morale ale batrinului arhimandrit.

Pentru curajul cu care i-a criticat pe comunisti a fost inchis in mai multe rinduri. Prima oara, intre 1948 si 1949, pentru proteste impotriva scoaterii invatamintului religios din scoli. Intre 1959 si 1962 a intrat a doua oara in inchisoare pentru atitudinea sa impotriva Decretului privind desfiintarea manastirilor si reducerea personalului monahal.

In acea perioada de detentie in inchisorile comuniste - mai precis in 1962, la Jilava, l-a botezat ortodox pe Nicolae Steinhardt, evreul care o data iesit din inchisoare avea sa devina monah la Manastirea Rohia. Ultima oara, Mina Dobzeu a fost inchis in 1988, pentru proteste prin scrisori adresate lui Nicolae Ceausescu cu privire la morala poporului roman si ateismul impus de comunism.

Parintele-revolutionar

Arhimandritul Mina Dobzeu s-a nascut la 5 noiembrie 1921 in satul Grozesti, comuna Lapusna (Basarabia). La 13 ani a intrat la Manastirea Hincu, unde a ramas pina in 1938. Timp de 2 ani si-a facut ucenicia in sculptura bisericeasca la Manastirea Caldarusani. Dupa razboi, in care a fost participant activ, a absolvit Seminarul Teologic la Manastirea Neamt si Facultatea de Teologie la Bucuresti.

In 1948 a fost uns in monahism la Schitul Bradicesti, Episcopia Husilor, sapte ani mai tirziu devenind preot. A slujit 5 ani la Manastirea Nicula si in Parohia Jimbor (Cluj), cel mai mult activind ca preot la Schitul Bradicesti si, din 1969, la Manastirea “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” Husi.

Considerat un revolutionar, dar si un preot cu mult har, parintele Mina este cautat pentru sfat si impacare de mii de credinciosi din toata tara."

Mina Dobzeu, arhimandrit