Intr-o declaratie transmisa in direct de posturile nationale de radio si televiziune, presedintele francez "a cerut in mod solemn" eliberarea lui Christian Chesnot si Georges Malbrunot, disparuti in Irak din 20 august.

La 28 august, postul de televiziune Al-Jazira a difuzat o inregistrare video in care sunt prezentati Chesnot, angajat al "Radio France International" si "Radio France" si Malbrunot, reporter la "Le Figaro" si "Ouest France".

Ei au fost rapiti de "Armata islamica din Irak" care a acordat autoritatilor franceze un ultimatum de doua zile pentru anularea interzicerii portului valului islamic in scoli. Gruparea este responsabila si pentru executarea ziaristului italian Enzo Baldoni.

"Inca din ziua anuntarii rapirii lor am pus in miscare toate mijloacele, absolut toate, pentru a le obtine eliberarea. Guvernul a fost mobilizat in intregime", a declarat Chirac.

Subliniind ca "Franta este tara respectarii drepturilor omului" si "un taram al tolerantei", presedintele a dat asigurari ca "sunt garantate egalitatea, respectarea drepturilor omului si libera exercitare a tuturor religiilor in cadrul legilor comune".

"Aceste valori ale respectului si tolerantei ne-au inspirat actiunile peste tot in lume, ca si pe teritoriul national. De asemenea, ele au calauzit si politica Frantei in Irak", a mai afirmat Chirac, unul dintre cei mai inversunati oponenti ai razboiului impotriva Irakului.

"Armata islamica din Irak" cere abrogarea legii privind respectarea laicitatii in scolile publice din Franta, dar in pofida ultimatumului, noua lege "va fi pusa in aplicare" incepand de joi. "Legea va fi aplicata", a declarat Jean-Francois Cope, purtatorul de cuvant al guvernului francez.

Premierul Jean Pierre Raffarin si-a anulat toate deplasarile in afara Parisului si a avut o intalnire cu principalii lideri politici din tara, atat din majoritatea guvernamentala, cat si din opozitie.

La randul sau, ministrul afacerilor externe, Michel Barnier, a lansat la Cairo, unde a sosit in noaptea de duminica spre luni intr-un turneu in mai multe state din zona pentru a obtine sprijin din partea autoritatilor pentru eliberarea ostaticilor, un apel rapitorilor si a anuntat trimiterea la Bagdad a fostului secretar general al guvernului, Hubert Colin de Verdiere.

Presa franceza de ieri a denuntat "santajul" exercitat de catre rapitorii lui Christian Chesnot si Georges Malbrunot iar fotografiile celor doi reporteri au fost publicate pe prima pagina a cotidianelor nationale - "Liberation" (stanga), "Le Figaro" (conservator) si "France Soir".

Cotidianul "Aujourd'hui en France" denunta "santajul oribil" exercitat de rapitori in timp ce "Humanite" (comunist) titreaza: "Doi ziaristi ostatici ai urii".

"Ingrijorarea si reprobarea domina in cazul lui Chesnot si Malbrunot, cei doi confrati ai nostri rapiti si amenintati cu moartea in Irak", subliniaza publicatia "Libertation" constata formarea "unui front de refuz" din partea "tuturor responsabililor musulmani si ai clasei politice, care cer impreuna eliberarea celor doi ziaristi".

"Franta se reuneste pentru ostatici", titra "Le Figaro". "France soir" asigura ca "este vorba despre o mobilizare in favoarea schimbarii" si ca "in Franta si in Orientul Mijlociu, autoritatile religioase resping presiunea odioasa exercitata".

La randul sau, organizatia pentru apararea libertatii presei Reporteri fara frontiere (RSF) a cerut rapitorilor sa tina cont de apelurile adresate de instantele musulmane din intreaga lume, care doresc eliberarea francezilor.