Victima a afacerii “Pavalache - BIR: spaga la guvern si justitie”

Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri excluderea din magistratura a Mariei Navala, judecatoare la Tribunalul Bucuresti, al carei nume a fost vehiculat in dosarul de coruptie al fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache.

Motivul lepadarii CSM de Navala: chiar daca judecatoarea a fost scoasa nevinovata de PNA in dosarul “Pavalache - BIR: spaga la guvern si justitie”, ea si-a pierdut “buna reputatie”.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii i-a facut un cadou mai putin obisnuit, cu ocazia zilei onomastice, controversatei judecatoare de la Tribunalul Bucuresti, Maria Navala, cind au decis excluderea din magistratura. Decizia a fost luata deoarece judecatoarea si-a pierdut conditia de “buna reputatie”, avind in vedere faptul ca a fost cercetata de Parchet.

Intrebata in plenul CSM daca stie de existenta unui dosar pe numele ei, Maria Navala a raspuns ca a aflat din presa ca faptele ei s-au disjuns din dosarul de coruptie al fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache. Fosta judecatoare a inceput sa plinga in momentul in care a aflat ca membrii CSM au decis excluderea sa din magistratura.

Maria Navala a fost cercetata in legatura cu unele presupuse fapte de coruptie in cazul Fanel Pavalache. Acesta a fost condamnat pentru ca ar fi pretins patru milioane de dolari ca sa intervina pe linga magistrati sa stopeze procedura de lichidare a Bancii Internationale a Religiilor.

Maria Navala era judecator sindic pentru solutionarea dosarului privind declansarea procedurii de faliment a BIR.

Ea a fost acuzata initial de PNA de coruptie. Ulterior, PNA a dat NUP in cazul ei.

In legatura cu indepartarea din magistratura a judecatoarei, secretarul general al CSM, Dan Lupascu, ne-a declarat ca, “in cazul doamnei Navala, nu mai este indeplinita conditia bunei reputatii” deoarece a fost cercetata de PNA si ca, “in felul acesta, increderea in justitie are de cistigat”.

Atmosfera de cosmar la Curtea de Apel Oradea

Consiliul Superior al Magistraturii a hotarit ieri, cu majoritate de voturi, revocarea din functie a presedintelui Curtii de Apel Oradea, Mircea Mester Pavel, si a vicepresedintelui aceleiasi instante, Elvira Mihaela Patraus.

Potrivit raportului efectuat de doi inspectori din Ministerul Justitiei, mai multe grupuri de magistrati din cadrul Curtii de Apel Oradea comploteaza impotriva conducerii, iar presedintele instantei il sapa pe vicepresedinte.

Rapoartele inspectorilor teritoriali trimisi la Oradea pentru a analiza situatia concluzioneaza: relatiile dintre presedinte si vicepresedinte sint tensionate, iar conflictul dintre acestia incalca normele de deontologie profesionala. In 2003, citiva magistrati de la aceasta instanta, suparati din cauza eternelor dispute, si-au dat demisia in bloc. Chiar si in fata CSM, cei doi s-au dezlantuit.

In timp ce presedintele Pavel a acuzat-o pe Elvira Mihaela Patraus ca a incercat inlocuirea sa prin intermediul unor oameni politici, Patraus a raspuns ca a fost amenintata indirect ca va fi data afara de la Curtea de Apel. De asemenea, la Oradea, se dusmanesc procurorii cu judecatorii.

“Mi s-a spus ca procurorul astepta sa treaca judecatorul si apoi scuipa in urma lui”, se arata in raportul prezentat membrilor CSM. (Ionel Stoica)