Cu mici exceptii, soferii de taxi din New York sunt oameni cinstiti si nu isi jecmanesc clientii, chiar daca acestia sunt orbi, remarca in numarul sau de sambata publicatia Daily News, care a pus la cale o operatiune pentru demascarea taximetristilor lacomi si necinstiti.

Noua dintre cei cei zece soferi care au fost supusi acestui adevarat test de onestitate au trecut cu nota maxima examenul sustinut, iar unul singur, un roman, s-a facut de ras si risca sa ramana acum si fara autorizatia de taximetrist. Cu ajutorul unei oarbe, activista pentru apararea drepturilor nevazatorilor, publicatia new-yorkeza a demarat o ancheta fara precedent.

Insotita de cainele sau labrador, Rose Marie McCaffery a oprit zece taxiuri, le-a spus soferilor ca este oarba si i-a rugat pe acestia sa o duca pe o distanta care, de fiecare data, depasea cu foarte putin un tarif de trei dolari.

In momentul in care ajungea la destinatie, femeia, in varsta de 58 de ani, ii spunea taximetristului ca ii da o bancnota de cinci dolari si il indemna, multumindu-i, sa pastreze restul. In realitate, McCaffery oferea soferului o bancnota de 20 de dolari, prefacandu-se ca nu stie ce face.

Noua dintre cei zece soferi supusi acestui test - intre care americani, dar si imigranti din Pakistan, Bangladesh si Haiti - i-au atras atentia femeii asupra greselii facute, inapoindu-i cei 20 de dolari. Chestionati apoi de reporteri, ei au declarat ca nici un moment nu si-au pus problema sa fure o persoana, chiar daca aceasta este oarba.

Exceptia a constituit-o un imigrant roman, Stefan Huiu, in varsta de 45 de ani, care a luat cei 20 de dolari, fara sa-i spuna femeii ca a gresit valoarea bancnotei, scrie Daily News. Intrebat de reporteri in privinta gestului sau, taximetristul s-a jurat ca nu a realizat greseala comisa.

El a spus ca, foarte probabil, a fost neatent, din cauza ca un alt client s-a urcat in taxi imediat dupa ce femeia a coborat. "Sunt ortodox si nu as face asa ceva unei persoane oarbe", s-a aparat Huiu, care pana zilele trecute avea un "dosar" nepatat. Autoritatile locale pentru taximetrie au calificat drept "josnica" incercarea oricarui sofer de a fura o persoana oarba.

Ele au reamintit ca, in cazul in care un client este facturat cu mai mult de 10 dolari decat suma reala, gestul e considerat un delict pedepsit cu retragerea automata a autorizatiei de taximetrie.