Potrivit studiilor de specialitate, in Romania cinci din zece persoane se lupta cu kilogramele in plus. Saracia, statul in fata calculatorului si a televizorului, supraalimentatia bazata pe fasole, paine, cartofi si afectiunile endocrine sunt cele mai importante cauze ale obezitatii la romani.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat, recent, ca obezitatea afecteaza peste jumatate din populatia a numeroase tari, aproape trei sferturi din populatia Romaniei avand probleme la capitolul "greutate".

Cei mai grasi sunt moldovenii

O cercetare a specialistilor Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Iasi a relevat faptul ca mai mult de jumatate dintre moldoveni sufera de obezitate. Motivele, sustin specialistii, sunt cauzate in principal de o proasta alimentatie. Urmasii lui Stefan cel Mare isi alcatuiesc meniul in principal din paine, fasole si cartofi.

Daca luam in considerare rezultatele statisticilor, suntem pe locul trei in Europa in ceea ce priveste "silueta prea bine definita". Potrivit studiilor de specialitate, 75% din problemele de sanatate se afla in stransa legatura cu deficientele alimentare, cu surplusul de greutate si cu lipsa de miscare, fapt confirmat si de dr.

Razvan Vasilescu, diabetolog in cadrul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Profesor Nicolae Paulescu", din Bucuresti. De curand, un studiu realizat de Institutul Australian al Medicilor a relevat ca privitul la televizor si lucrul la calculator duc la obezitate, iar reclamele la produsele alimentare si la sucuri sporesc, la randul lor, riscul de ingrasare.

Kilogramele in plus reduc viata cu 15 ani

Conform nutritionistilor, reducerea cu numai 10% a greutatii scade mortalitatea cu peste 20% si pe aceea cauzata de cancer asociat cu obezitatea, cu mai mult de 40% . Altfel, kilogramele in plus dau posesorului un comportament antierotic si sporesc riscurile de accident.

Mai mult, studiile au relevat ca 80% din diabetici au surplus de greutate si ca 80% din suferinzii de hipertensiune arteriala sunt obezi. Raportul problemelor date de obezitate nu se opreste aici. Aceasta afectiune influenteaza potenta la barbati si produce infertilitate femeilor, creste riscul accidentelor vasculare cerebrale, infarcturilor de miocard si reduce durata de viata cu aproape 15 ani.