Povestea romanului care a aruncat cu branza imputita in presedintele Ion Iliescu circula deja de cateva zile pe tot mapamondul, peste tot pe unde comunismul si regimul Iliescu i-au gonit pe romani. Ziarele romanesti, forumurile de discutii pe internet, mesajele particulare sau discutiile private pomenesc despre gestul lui Cristian Pavaluca. Dar cine este el?

Povestea lui Cristian Pavaluca nu a inceput insa acum, pe 18 septembrie, la Montreal, cand a avut curajul sa-l infrunte pe cel care a nenorocit destinele a milioane de romani. Povestea inginerului roman a inceput acum 14 ani, imediat dupa revolutie, dupa mineriade si dupa alegerile din "duminica orbului", cand Ion Iliescu s-a instalat la putere in Romania, parca pentru vecie.

In acel moment, Cristian Pavaluca, pe atunci un tanar asistent universitar la Politehnica Bucuresti, a inteles ca drumul Romaniei pe calea democratiei va fi lung si anevoios. Ingrozit de mineriadele prin care Ion Iliescu a facut "curatenie" in Capitala, Cristian Pavaluca a luat-o din loc si a cerut azil politic in Germania.

La 14 ani distanta, il gasim la Montreal, in abia infiintata Piata a Romaniei, pregatit sa faca un gest care ne va ramane in memorie pentru multa vreme de aici inainte: "imbranzirea" presedintelui Iliescu la Montreal. Termenul este o licenta dupa deja celebra "entartare" frantuzeasca, procedeu prin care de regula politicienii primesc in plina figura o placinta.

A patit-o canadianul Jean Chretien, a patit-o francezul Jacques Chirac, au patit-o si altii. Si fiindca Ion Iliescu merita un tratament preferential, Cristian Pavaluca s-a gandit ca branza imputita i se potriveste mult mai bine. "Am dorit sa inovez", ne-a marturisit Cristian Pavaluca.

Planul de a-l "imbranzi" pe Ion Iliescu i-a incoltit in minte atunci cand a avut certitudinea ca presedintele vine la Montreal. Mai departe il lasam pe el sa ne povesteasca ce s-a intamplat: "M-am sculat de dimineata si primul drum l-am facut la un magazin, unde am cerut cea mai puturoasa branza. Abia apoi am luat drumul Pietei Romaniei.

Am vrut sa-l ating inca de la sosire, ca sa stea cu branza imputita pe el tot timpul ceremoniei, dar pana sa scot branza din buzunar Iliescu trecuse de mine. Am ramas cu pachetul de branza in mana pe tot timpul programului si ma intreb si acum cum de nu m-a vazut nimeni sau cum de nu le-a mirosit nimic. La plecare insa eram mai bine plasat, iar branza... pregatita.

S-a oprit aproape de mine, sa stea de vorba cu o femeie. Atunci i-am spus: "De ce inaugurezi, mai animalule?" si m-am intins sa-i arunc pachetul cu branza in fata. O femeie s-a interpus intre noi si l-am atins doar pe umar. In acel moment, o garda de corp mi-a prins mana, mi-a sucit-o la spate si m-a facut briceag in jos.

M-a tinut acolo pret de cateva secunde, moment in care Iliescu s-a intors catre mine si m-a intrebat cine sunt si de ce am facut asta. Replica pe care i-am dat-o atunci a fost urmatoarea: "Dupa ce m-ai silit sa plec din tara si sa-mi parasesc parintii acum 14 ani, acum vii sa inaugurezi statui la Montreal?" Mi-a raspuns: "Esti asa cum ai spus" si a plecat.

Garda de corp mi-a dat drumul imediat dupa aceea, iar eu m-am intors la viata mea de dinainte".

Pentru noi, cei de aici, surpriza nu este ca cineva a facut gestul respectiv, ci ca gestul a fost facut de Cristian Pavaluca. Cine il cunoaste pe Cristian, un om delicat, cu vocea blanda si pasionat mai degraba de teatru decat de politica, si-l inchipuie cu greu in postura aceasta.

Ascultandu-l, pare simplu. Nu credem insa sa fi fost asa. Te intrebi automat ce durere adanca trebuie sa poarte acest om in suflet pentru a ajunge la acest gest de protest extrem.

"Motivatia mea are o dimensiune ce tine de trecut si una ce tine de viitor. Eu nu pot sa uit ca din fostul PCR a iesit un individ atat de versatil si de uns cu toate alifiile pe cat este acest Iliescu. Pentru mine nu functioneaza rationamentul ca daca n-ar fi fost Iliescu ar fi fost altul. Daca-l scoateti din ecuatie pe Iliescu, destinul Romaniei ar fi fost cu totul altul.

Apoi, legat de viitor, exista pericolul ca PSD sa castige alegerile, iar Iliescu sa ajunga senator PSD si, din nou, presedintele partidului. In aceasta situatie, cel care ar conduce din umbra Romania ar fi tot el. Eu am vrut sa-l ridiculizez, sa-l fac de doi bani. Apoi a mai fost un lucru.

Emil Constantinescu a fost neinsemnat pe langa Iliescu si cu toate astea el a incasat o sticla cu cerneala in plina figura. Ar fi fost nedrept ca Iliescu sa scape neatins".

Cristian Pavaluca este unul dintre "retardatii" si "cretinii" de care vorbeau presedintele Iliescu si ministrul Theodorescu cand s-au referit la cei care au manifestat impotriva lor. Va redam mai jos portretul unui asemenea "retardat".

Membru in Ordinul inginerilor din Quebec din 1997, fost sef de proiect la construirea unei fabrici in localitatea Bromont, Quebec, Cristian Pavaluca lucreaza in prezent la Bell Canada. Impatimit al teatrului, este directorul trupei de teatru "Cortina" din Montreal si secretar al parohiei Bisericii "Sfantul Nicolae" din Montreal.

De cateva zile, Cristian Pavaluca este prezent in cosmarurile pe care probabil ca presedintele Iliescu le are de fiecare data cand se gandeste la Montreal.