Problemele dintre Politie si Justitie continua, astfel incat numarul romanilor cautati prin Interpol creste de la an la an, banii publici cheltuiti pentru extradarea lor sunt din ce in ce mai multi, iar Politia acuza legislatia actuala ca nu obliga instanta sa mentina masura de interzicere a parasirii tarii, pana la o decizie definitiva, persoanele anchetate avand posibilitatea sa plece legal din

tara.

Autoritatile au cheltuit, in primele noua luni ale anului in curs, 8,5 miliarde de lei numai pentru extradarea din alte state a unor infractori romani dati in urmarire prin Interpol, a declarat, ieri, subcomisarul Dragos Agapie, din cadrul Biroului National Interpol.

El a precizat ca, numai in luna septembrie, au fost extradati in Romania 13 romani dati in urmarire generala si internationala, Politia Romana cheltuind, pentru aducerea acestora in tara, 750 de milioane de lei.

La inceputul lunii iunie, seful Serviciului Urmariri din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, comisarul-sef Gheorghe Chitu, declara ca 40% dintre condamnatii in prima instanta judecati in stare de libertate parasesc Romania inainte de pronuntarea unei decizii definitive si de emiterea ordinului de urmarire generala.

Potrivit lui Chitu, un sfert dintre cele aproximativ 400 de persoane date in urmarire generala intr-o luna pleaca din tara, majoritatea fiind condamnate in prima instanta si judecate in stare de libertate.

Seful Serviciului Urmariri a explicat ca aceasta se intampla deoarece legislatia actuala nu obliga instanta ca - dupa o condamnare in prima instanta - sa mentina masura de interzicere a parasirii tarii pana la o decizie definitiva, perioada in care condamnatii judecati in stare de libertate parasesc legal Romania.

De aceea, abia dupa ce instanta superioara pronunta decizia definitiva, condamnatul care nu mai este de gasit este dat in urmarire generala si internationala.

El a adaugat ca, in acest sens, serviciul pe care il conduce a inaintat o propunere de modificare a procedurii penale, pentru obligativitatea mentinerii masurii de interzicere a parasirii tarii. In acest proiect a fost inclusa si stabilirea unei cautiuni in valoare de cateva mii de euro, pe care condamnatul sa fie obligat sa o plateasca daca este nevoit sa plece in strainatate din anumite motive.

Ultimul roman extradat a fost adus, ieri, din Canada. Calin Florian, zis Malu (foto), a fost pus sub urmarire internationala la 17 decembrie 2001, in baza unui mandat de arestare preventiva emis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru trafic de droguri.