CNSAS i-a dat lui Corneliu Vadim Tudor certificat de buna purtare, desi patru dintre membrii Colegiului sustin ca acesta a facut politie politica. Evenimentul Zilei sustine ca cei patru cunt Dinescu, Plesu, Patapievici si Claudiu Secasiu, in timp ce Ziua precizeaza ca imaginea liderului PRM a fost salvata de presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, si de reprezentantii PRM, UDMR si PNTCD.

Evenimentul Zilei: "Ma mir cum nu li s-a vestejit mina cind au votat"

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a primit luni certificat de buna purtare de la CNSAS, in sensul ca nu ar fi facut politie politica, insa jumatate din membrii Colegiului au votat impotriva. In sedinta de luni, 4 octombrie, a Colegiului CNSAS au fost prezenti noua membri.

Patru dintre ei, Horia-Roman Patapievici, Andrei Plesu, Mircea Dinescu si Claudiu Secasiu, au decis, pe baza dosarului aflat in studiu de mai multe luni, ca liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a facut politie politica.

Alti patru, in frunte cu presedintele Colegiului, Gheorghe Onisoru, Ladislau Csendes (UDMR), Constantin Buchet (PRM) si Viorel Nicolescu (PNTCD), au considerat ca nu a facut politie politica. Cum votul lui Gheorghe Onisoru are valoare dubla, chestiunea a fost transata.

Cei patru membri ai Colegiului CNSAS au considerat ca Vadim Tudor a facut politie politica pe baza articolului 5, paragraful 4 din Legea 187, in care se precizeaza ca este considerata colaborator al Securitatii “persoana care a transmis sau inlesnit transmiterea de informatii, note, rapoarte sau acte prin care denunta activitatea sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist, de

natura sa aduca atingere drepturilor si libertatilor omului”.

Horia-Roman Patapievici considera ca dosarul liderului PRM se incadreaza exact in prevederile acestui articol. “Justificarea in fapt rezulta din dosar. Vadim a facut delatiuni politice si ideologice impotriva unor oameni de cultura, a cerut audienta pentru a denunta si incrimina ideologic scriitori.

Or, toate acestea nu intra in categoria simpla a colaboratorului care semneaza un angajament si semneaza note informative la cererea securistului, dar intra in articolul 5, alineatul 4 al legii”.

Cu alte cuvinte, in opinia celor patru, Corneliu Vadim Tudor nu a fost un biet cetatean care a devenit informator in urma unui santaj sau momit cu tot felul de beneficii, ci un stilp al regimului, care ii reclama pe scriitori la Securitate si partid din placere, convingere, ranchiuna, frustrare si patriotism.

Mircea Dinescu sustine ca in perioada in care Vadim Tudor lucra la “Saptamina”, revista care facea jocurile Securitatii, orice scriitor care raminea in Occident era a doua zi injurat in paginile ei.

“Relatiile lui cu generalii de Securitate erau nu numai cordiale, ci de o dragoste care se poate vedea si astazi la el in partid. Daca ar fi om cinstit, ar recunoaste chestia asta. Eu nu inteleg de ce el face fite, ca sa zic asa, din moment ce partidul lui este plin de fosti securisti. El a colaborat si inainte cu ofiterii de Securitate, colaboreaza si acum. E o forma de existenta”.

Gheorghe Onisoru: “Eu nu vreau sa politizez”

Votul de luni constituie totusi o surpriza, tinind cont de faptul ca doi dintre cei patru care au considerat ca Vadim Tudor nu a facut politie politica, adica Viorel Nicolescu si Ladislau Csendes, se delimitasera in ultima perioada de timp de tipul de politica facut de Gheorghe Onisoru.

Iata insa ca, atunci cind e vorba intr-adevar de chestiuni serioase si nu tocmai comode, apele se despart din nou. Atit Csendes, cit si Nicolescu, ca sa nu mai discutam despre Onisoru, s-au dovedit in alte situatii extrem de intransigenti. Sa ne reamintim ca Onisoru s-a numarat printre cei mai vehementi acuzatori in cazurile Doinas sau Quintus.

In altele, ale unor oameni care au facut inchisoare si au fost fortati sa colaboreze, sub amenintari, batai si tot felul de presiuni, au votat pentru calificativul de politie politica.

“Acei colegi ai mei care au fost intransigenti si care nu au avut nici o indoiala ca Paleologu, ca sa dau doar un exemplu, a facut politie politica, au votat cu mina sus ca Vadim nu a facut. Ma mir ca acestor domni nu li s-a vestejit mina, ca nu au facut paralizie cind au votat ca Vadim nu a facut politie politica. E o mare ticalosie”.

Cit despre Gheorghe Onisoru, acesta sustine ca nu a depistat “elemente de politie politica in dosarul lui Vadim Tudor. Deci el nu are angajament, nu are note informative si era urmarit cu tehnica operativa. Eu nu vreau sa politizez. Pentru mine nu a fost votul pentru Corneliu Vadim Tudor, ca presedinte al PRM.

Nu eu am facut legea, nu se refera la lustratie, nu este un proces al comunismului”.

De miine, liber la dosarul lui Vadim

In sedinta de luni a Colegiului s-a mai luat insa o decizie importanta: asa-zisul dosar al lui Corneliu Vadim Tudor face parte din fondul documentar si de acum inainte va putea fi studiat de toti cercetatorii acreditati la CNSAS.

In acest fel s-a rezolvat o chestiune care a generat polemici aprinse in ultimul an, devenind limpede ca ceea ce s-a pretextat a fi dosarul personal al lui Corneliu Vadim Tudor, deci un dosar de urmarire informativa, este de fapt unul din fondul documentar.

Reamintim ca este vorba despre 17 volume care au venit la CNSAS anul trecut si care apartineau de asa-numitul dosar-problema “arta-cultura-literatura”, in care Securitatea urmarea oamenii de cultura si pe membrii Uniunii Scriitorilor.

La presiunile reprezentantului PRM in Colegiu, Mihai Buchet, respectivele documente au fost considerate, pe nu se stie ce criterii, ca referindu-se strict la Vadim Tudor, motiv pentru care au fost blocate accesului cercetatorilor pina in momentul in care Colegiul va lua o decizie.

Atit Horia-Roman Patapievici, cit si Mircea Dinescu spun ca, de miine incolo, ele pot fi consultate de cercetatori. “O sa detectati dumneavoastra personal politia politica angro pe care a facut-o Vadim”, spune Mircea Dinescu. Din informatiile noastre, dosarul este plin de tot felul de mizerii.

(Andreea Pora, Christian Levant)

Vechiul Vadim Tudor se intoarce

Vadim Tudor a revenit la vechiul sau discurs, la citeva zile dupa ce si-a lansat oficial candidatura, eveniment eclipsat de retragerea lui Stolojan din cursa pentru Cotroceni si inlocuirea lui cu Traian Basescu. Liderul PRM a revenit la temele si violentele de limbaj care l-au propulsat in 2000 in turul doi, dar care i-au si pus stampila de extremist si xenofob.

Marti seara, la emisiunea lui Radu Moraru de la B1 TV, Vadim Tudor si-a facut intrarea pe ritmurile “iredentismului maghiar”, placa pe care a inceput sa o hiriie din nou, desi in ultimii ani parea ca renuntase la ea in numele “schimbarii la fata”.

“A patruns propaganda sovina ungureasca masiv in Romania”; “sint zone din Harghita si Covasna unde s-a practicat o barbara purificare etnica”, “romanii trebuie sa fie vigilenti”; “sute de mii de hectare sint cumparate de ungurii din Budapesta” - sint doar citeva dintre asa-numitele “bombe” lansate de Vadim Tudor.

Odata intrat in cursa pentru Cotroceni, liderul PRM a renuntat la smerenia autoimpusa si la aura de “increstinat”. El s-a intors la vechile obiceiuri si obsesii: acuzatii fara probe, teoria complotului, atacuri la persoana, violente de limbaj etc.

Aparent, liderul PRM a atacat in stinga si-n dreapta, si pe Nastase, si pe Basescu, principalii sai contracandidati. Totusi, cea mai mare parte a emisiunii a dedicat-o lui Basescu si Aliantei, ceea ce infirma pe moment scenariul vehiculat de unii analisti care vedeau o posibila alianta de conjunctura impotriva PSD intre Basescu si PRM, dupa modelul alegerilor din Bucuresti.

Pe de alta parte, in presa a aparut speculatia ca PSD il va reactiva pe Vadim Tudor in lupta impotriva opozitiei, insa deocamdata nici acest scenariu nu poate fi validat suta la suta. Liderul PRM si-a rezumat discursul la sloganul: “Toti sint hoti. Numai PRM poate salva tara”.

In fine, nu a uitat sa se laude cu certificatul de buna purtare de la CNSAS, pe care il va tine probabil la vedere pe toata durata campaniei. Pina una alta, radicalizarea sa poate fi pusa, mai degraba, pe seama faptului ca a ratat startul electoral si incearca sa recupereze terenul pierdut.

(Dan Tapalaga)

Ziua: Vadin, donna imaculata

Presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, a reusit sa cosmetizeze imaginea liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor. Surse din cadrul Colegiului CNSAS ne-au declarat ca marti seara a avut loc o sedinta furtunoasa, unde s-au luat in discutie raporturile dintre Securitate si Vadim. Cei prezenti urma sa decida daca liderul PRM a facut sau nu politie politica.

Convinsi de legaturile lui Vadim cu Securitatea au fost Andrei Plesu, Horia Roman Patapievici, Mircea Dinescu si Claudiu Secasiu. In apararea liderului PRM, au sarit Gheorghe Onisoru (sustinut de PSD), Constantin Buchet (reprezentantul PRM in Consiliu), Viorel Nicolescu (sustinut de PNTCD) si Ladislau Cendes (sustinut de UDMR), afirma aceleasi surse.

Sesizand situatia fara iesire in care se gaseste, Onisoru ar fi uzat de calitatea de presedinte al CNSAS, au mai sustinut sursele noastre. El ar fi decretat ca are dreptul sa voteze de doua ori: o data ca membru in Colegiu si a doua oara ca presedinte al acestei institutii.

Astfel, cu un vot de cinci la patru, decizia a fost ca si luata: Vadim nu a facut politie politica. Revoltati de hotararea lui Onisoru si de procedurile impuse de acesta, Dinescu, Patapievici, Plesu si Secasiu vor aparea astazi in fata presei. Cei patru au anuntat deja o conferinta de presa extraordinara, unde este posibil sa-si anunte retragerea din CNSAS.

La ora 13.00, la sediul CNSAS, gruparea Dinescu va face dezvaluiri despre modul in care Onisoru a reusit performanta extraordinara de a-l scoate pe Vadim "donna imaculata".

(R.A.)