Mai multi parlamentari PSD si cativa PRM isi negociaza trecerea la PNG, sustin surse din cadrul grupului parlamentar al partidului de guvernamant din Senat. Este vorba, pana in acest moment, de 12 parlamentari care au luat legatura cu persoane din conducerea PNG pentru a-si negocia un loc pe listele formatiunii lui Gigi Becali.

Dintre acestia, trei, printre care Vasile Duta, au fost deja refuzati de Becali, pentru ca au probleme cu legea si ar dauna imaginii partidului.

Printre cei care sunt in curs de a trece la PNG se afla senatorul de Valcea Matei Vintila, recent demisionar din PSD, iar deputatul de Valcea Vasile Bleotu si senatorul de Neamt Rodica Selaru au deja adeziunile semnate. In cazul Rodicii Selaru, discutiile au avut loc direct cu Dumitru Sechelariu.

Acesta are mana libera sa aduca parlamentari PSD in PNG, insa Becali si-a pastrat dreptul de a se opune atunci cand crede ca ceva nu e in regula. Primul care a dat tonul plecarilor din PSD spre PNG a fost senatorul de Dolj Constantin Dily Serbanoiu si se pare ca va fi urmat de doi senatori, unul de Arges si unul de Caras-Severin, aflati pe lista de asteptare.

Pavel Cherescu, deputat PUR de Bihor, fost PRM, senatorul PRM Mircea Constantinescu si deputatul Raj Tunaru sunt alte nume date aproape de PNG.

Dezinteresul senatorilor PSD pentru lucrarile Senatului si interesul pentru viitorul lor politic au facut ca proiectul de lege privind construirea Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol din Bucuresti sa nu fie votat. Desi (mai) dispun de majoritate in Senat, PSD si UDMR nu au reusit, ieri, sa voteze proiectul, pentru simplu motiv ca senatorii celor doua partide au chiulit din plin.

Nici macar prezenta ministrului Culturii, Razvan Theodorescu, deplasat special pentru sustinerea legii, nu i-a facut pe senatori sa vina la lucru. Dat fiind ca legea este organica, votarea ei necesita aprobarea a jumatate plus unu din totalul senatorilor, adica a 71, ori, numarul total al celor prezenti era 78.

Daca legea ar fi fost supusa aprobarii, ar fi cazut la vot, pentru ca PSD nu ar fi reusit sa adune 71 de voturi. Astfel ca aprobarea legii a fost amanata pentru saptamana viitoare, cu toate ca a fost trimisa Senatului cu mentiunea ca trebuie votata in procedura de urgenta.

Liderii grupurilor parlamentare ale partidelor de opozitie - PNL, PD si PRM - au cerut ca, inainte de a se trece la vot, sa se strige „catalogul“ la Senat, pentru a se consemna ce si cati senatori sunt prezenti. Aceasta s-a intamplat pentru a se preintampina fraudarea votului prin folosirea de catre senatorii PSD si UDMR a cartelelor absentilor.

In urma apelului, s-a constatat ca in sala sunt prezenti 76 dintre cei 140 de senatori. Observand situatia, vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila, a dispus 15 minute de pauza, pentru a lasa timp senatorilor sa vina la lucrari. Doar doi senatori au venit in acest interval.

In mod ciudat, Guvernul sustine construirea Catedralei in Parcul Carol, desi exista un studiu comandat chiar de Ministerul Transporturilor si Constructiilor si realizat de Ordinul Arhitectilor din Romania, in care se arata ca locatia nu e adecvata.