“Dumnezeu la saxofon, Dracu’ la vioara”, in regia Alexandrei Gulea (producator Thomas Ciulei), a obtinut Premiul Special al Juriului la Berlin la categoria “Premiu federal pentru scurtmetraj”. Bundeskurtzfilmpreis, in valoare de 32.

500 de euro, este considerat cel mai important premiu german la categoria filmelor de scurtmetraj si este acordat de Ministerul Culturii din Germania. Filmul a mai fost prezent si la alte festivaluri de gen din Europa, avind premiera la Rotterdam, pentru ca apoi sa fie vizionat si la Cinema du Reel si Obenhausen.

Cu toate acestea, scurtmetrajul nu a fost invitat la Festivalul de Film Documentar de la Sibiu. Fiind un premiu de referinta, producatorul Thomas Ciulei este obligat sa foloseasca banii intr-un alt proiect cinematografic.

Cei doi cineasti, sot si sotie, spun ca vor utiliza aceasta suma fie pentru a demara proiectul respins la concursul Consiliului National al Cinematografiei, fie pentru urmatorul film al Alexandrei. “Daca nu vor sa-l finanteze romanii, il finanteaza nemtii”, ne-a declarat Thomas Ciulei.

“Dumnezeu la saxofon, Dracu’ la vioara” este un eseu despre situatia pacientilor din spitalele de psihiatrie din Romania. “Filmul cu nebunii”, cum ii spune Thomas Ciulei, aduce in discutie modul in care sint tratati institutionalizatii cu probleme psihice.

Redat din perspectiva pacientilor, fara a da cuvintul si celor care se ocupa de acestia, documentarul arata oameni care nu mai au vreo sansa de a se intoarce in societate din cauza dezinteresului medicilor. “Intr-o tara civilizata, multi dintre acesti bolnavi ar putea duce o viata normala daca ar urma un tratament. Numai ca ei sint parcati acolo de familie si stau, asteptind sa moara.

Nu au nici un fel de orizont”, spune Alexandra Gulea.