Cei 25.000 de elevi si studenti, care au obtinut dreptul de a primi un calculator la care statul contribuie cu 200 de euro, vor primi si cate o licenta tip Windows 2000 Home Edition. "La cumpararea calculatorului, beneficiarii ajutorului financiar nu mai sunt nevoiti sa suporte si costul sistemului de operare”, se precizeaza in comunicatul Ministerului Educatiei si Cercetarii.

La cumpararea computerului, nu trebuie sa se plateasca vreo taxa suplimentara de montare a sistemului de operare.

Totodata, o alta precizare a ministerului stipuleaza: "Configuratia minima obligatorie pentru care se acorda ajutor financiar, potrivit Legii nr. 269/2004, este un calculator cu procesor 1,6 GHz, 128 MB RAM si 40 GB hard-disk, sau echivalent”. El va fi constituit dintr-un procesor, memorie volatila, dispozitive de stocare permanenta (hard-disk), tastatura, mouse si monitor.

Alte accesorii vor fi suportate de beneficiar.

Elevii si studentii pot achizitiona aparatura, in baza bonului valoric in original, "achitand diferenta de pret care depaseste contravaloarea ajutorului financiar”. Daca firma accepta, diferenta de pret poate fi platita si in rate, iar bonul valoric poate constitui avans pentru achizitionarea calculatorului.

In plus, se interzice acordarea de catre agentul economic a unui rest de bani la bonul valoric. Vanzarea computerului se va face numai dupa verificarea autenticitatii bonului valoric si a identitatii persoanei solicitante, in raport cu lista publicata in "Monitorul Oficial" al Romaniei si prin intermediul Portalului pentru achizitii PC cu ajutor financiar.

Firma care vinde calculatorul e obligata sa emita un certificat de garantie de 2 ani.