Dupa integrarea in UE, orice banca ce functioneaza deja in unul din statele membre ale Uniunii Europene isi va putea oferi produsele si serviciile in Romania fara a mai fi necesara o autorizatie suplimentara din partea BNR, in locul acesteia ramanand totusi obligatorie notificarea BNR.

Totusi, Banca Centrala poate stabili conditii speciale de desfasurare a activitatii atunci cand la mijloc se afla interesele generale ale romanilor.

Acestea sunt conditiile prevazute in noile norme de autorizare a bancilor, institutiilor emitente de moneda electronica, a caselor de economii pentru domeniul locativ si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit straine publicate saptamana trecuta in Monitorul Oficial.

Conform noilor norme ale BNR, denumirile bancilor trebuie sa fie in limba romana, cu exceptia filialelor bancilor straine, care pot prelua denumirea societatii-mama. De asemenea, nu pot infiinta banci sau conduce astfel de institutii cei care sunt suspectati de finantarea actelor de terorism, nici persoanele condamnate pentru infractiuni de coruptie, spalare de bani sau deturnare de fonduri.

Noile norme ale BNR limiteaza posibilitatea ca societatile unde statul detine cel putin 10 la suta din capital sa detina participatii la capitalul bancilor. Restrictii privind participarea la capitalul bancilor se aplica si fondurilor de investitii, si asociatiilor fara personalitate juridica.

In privinta managerilor de banci sau sucursale, normele BNR impun o experienta de minimum 3 ani pe piata financiara, pentru posturile de conducere.

De asemenea, managerii de banci trebuie "sa fie curati" - adica sa nu fi fost sanctionati de organismele de supraveghere bancara din tara sau strainatate. Banca Nationala stabileste o serie de conditii si in privinta locatiilor in care bancile isi desfasoara activitatea.

Astfel, sucursalele institutiilor de credit nu pot fi amplasate la subsoluri sau la etajele ansamblurilor de locuinte, iar suprafata acestora trebuie sa aiba o dimensiune corespunzatoare, in functie de activitatile desfasurate.

Normele BNR impun, de asemenea, si o serie de conditii pentru institutiile care emit carduri. Astfel, la incheierea unui contract intre emitentul si detinatorul de moneda electronica, "capacitatea maxima de stocare a dispozitivului electronic nu poate depasi echivalentul a 2.000 de euro".