Expertul Oficiului European de Lupta impotriva Fraudei (OLAF), Stephen De Moor, a afirmat, ieri, ca "fonduri europene in valoare de 850 milioane de euro, destinate tarilor membre sau candidate la Uniunea Europeana, au fost fraudate anul trecut". El a mai spus: "Anul trecut, s-au inregistrat la OLAF 3.

440 de dosare privind fraudarea a 850 milioane de euro, fonduri destinate tarilor membre si candidate la UE".

Identificarea companiilor off-shore

La randul sau, magistratul de legatura pentru Romania al OLAF, Helena Fazenda, a spus ca Uniunea Europeana este preocupata sa identifice companiile off-shore prin care sunt fraudate fonduri europene. "Exista o lista neagra a fimelor care au centre off-shore", a declarat Helena Fazenda.

Stephen De Moor, magistrat investigator la unitatea centrala a OLAF, si Helena Fazenda, magistratul de legatura pentru Romania al Oficiului, au participat la seminarul "Metode de descoperire si prevenire a fraudei si coruptiei", desfasurat joi si vineri, la sediul Ministerului Public.

147 nereguli cu fonduri europene

Fazenda a mai afirmat ca Parchetul General si Parchetul National Anticoruptie (PNA) sunt "doua puncte de contact cu care OLAF actioneaza direct", apreciind ca este eficienta colaborarea cu cele doua institutii.

Anul trecut, Romania a semnalat 41 cazuri de fraudare a fondurilor PHARE, 10 referitoare la fonduri ISPA si trei cazuri privind fonduri SAPARD. In primele sapte luni ale anului, Corpul de Control al Guvernului roman - punctul de contact OLAF in Romania - a semnalat nereguli in 147 de proiecte derulate cu fonduri europene, din care trei PHARE, 142 SAPARD si doua ISPA.

Colaborare cu PNA

In ceea ce priveste colaborarea cu Parchetul National Anticoruptie, Helena Fazenda a declarat ca activitatea acestei institutii este pozitiva si ca PNA a raspuns foarte repede sesizarilor primite referitor la fraude cu fonduri europene.

"Din punctul nostru de vedere, activitatea PNA se desfasoara intr-un cadru legal foarte coerent, iar colaborarea noastra cu institutia s-a desfasurat punctual, cu rezultate concrete. Referitor la toate informatiile primite, PNA a raspuns pozitiv si foarte repede", a adaugat Helena Fazenda, care are si functia de procuror general adjunct al Portugaliei.

Fazenda a spus ca va continua colaborarea cu PNA, pe cazuri punctuale, care se afla in lucru.

Totodata, seful PNA, Ioan Amarie, a declarat ca, in cadrul discutiilor pe care le-a avut cu reprezentantii OLAF, expertii au apreciat eforturile PNA in instrumentarea cazurilor de frauda europeana. "Am asigurat OLAF de totala disponibilitate a PNA in prevenirea si combaterea acestor fraude cu fonduri europene. Vom continua schimbul de informatii si colaborare a acestor cauze", a afirmat Amarie.

Amarie, atent la destinatiile fondurilor

Procurorul general al PNA a subliniat importanta continuarii relatiilor cu OLAF in contextul integrarii Romaniei in UE. "In Romania vor fi trimise fonduri europene mari, iar PNA va evita ca aceste fonduri sa ia alte destinatii decat cele pentru care au fost alocate", a sustinut Amarie.

Expertii OLAF, impreuna cu cadre universitare din Italia si specialisti din Romania, participa, in aceasta perioada, la un seminar international pe tema prevenirii si sanctionarii fraudelor europene. Printre reprezentantii OLAF se afla si Stephen De Moor, magistrat investigator la unitatea centrala a Oficiului, in coordonarea directa a lui Herman Brunner, director general al OLAF.