Conducerea Senatului a dat unda verde cheltuirii banilor publici in campania electorala, in scopuri care nu au nici o legatura cu aceasta institutie. Conform hotararii de ieri a Biroului Permanent, senatorii, care lucreaza deja cu o zi mai putin decat in mod normal, vor primi diurna, cazare si transport gratuite pentru deplasarea in circumscriptie si pentru ziua de joi.

Conform legii, parlamentarii care nu locuiesc in circumscriptia in care au candidat beneficiaza de aceste facilitati vinerea si sambata, cand se presupune ca merg in judetul pe care il reprezinta in Parlament.

Pentru ca Senatul a decis ca in campania electorala nu se lucreaza in plen sau in comisii nici joia, saptamana de lucru reducandu-se la trei zile, alesii vor putea folosi linistiti masinile de serviciu si vor putea sa isi faca propaganda in tara pe banii forului legislativ.

Asta desi in memorandumul intern al Biroului Permanent se arata ca decontarile trebuie sa se refere "doar la activitatile legate de exercitarea mandatului". In realitate, senatorii au primit o zi in plus pentru deplasarea in circumscriptiile electorale tocmai pentru a-si face campanie pentru legislativele din 28 noiembrie.

La scrutinul local din iunie, parlamentarii nu au avut nici o jena in a folosi logistica Senatului in campania electorala, lucru care se repeta si in prezent, cu diferenta ca acum alesii au si o baza legala.

In mod normal, pentru a-si face campanie electorala, pretendentii la un mandat parlamentar ar trebui sa puna la bataie banii proprii sau pe cei ai partidului din care fac parte, respectand limitele impuse de lege. Vicepresedintele Senatului, Dinu Marin (PSD), s-a balbait cand a fost vorba sa justifice hotararea Biroului Permanent.

El a sustinut, intr-o prima etapa, ca decizia conducerii Senatului se aplica doar celor care nu candideaza pentru un nou mandat. Dupa care a revenit: "De fapt, sunt mai multe categorii. E vorba de parlamentarii care nu locuiesc in circumscriptia in care candideaza. Asta e singura categorie".

Intrebat cum verifica Senatul daca parlamentarii nu folosesc masinile pentru a-si face campanie, Dinu Marin le-a raspuns ziaristilor: "Asta e treaba dumneavoastra". Legal, verificarile de acest tip sunt, de fapt, de competenta Curtii de Conturi.

Senatorul pesedist a venit apoi cu explicatia hilara ca senatorii merg cu masinile pana la biroul parlamentar, dupa care, daca vor sa mearga in campanie prin judete, folosesc mijloace de transport proprii. In final, incurcat total in propriile explicatii haotice, Dinu Marin a conchis suparat, catre presa: "Vreti sa obtineti ceva ce e mai mult o inchipuire".