Consiliul Concurentei a emis decizia de autorizare a concentrarii economice realizate prin achizitionarea, de catre OMV, a pachetului majoritar de actiuni la Societatea Nationala a Petrolului Petrom.

OMV Aktiengesellschaft este societatea-mama a unui grup de societati care activeaza in principal in domeniul explorarii si productiei, prelucrarii si distributiei de produse petroliere si detine, pe plan international, controlul in comun, impreuna cu compania Rompetrol Holding SA Elvetia, asupra societatii The Rompetrol Group N.V.

Olanda, societatea-mama a grupului de firme Rompetrol care activeaza pe piata petroliera din Romania.

EFECTE.

Segmentele de activitate pe care concentrarea economica dintre OMV si SNP Petrom ar putea avea efecte de restrangere a concurentei pe piata romaneasca, determinate de pozitiile semnificative detinute de societatile implicate pe pietele respective, sunt piata rafinarii si prelucrarii de titei (Petrom si Rompetrol) si cea a distributiei si comercializarii de produse petroliere (Petrom, OMV si

Rompetrol). Pentru a se evita restrangerea concurentei pe cele doua piete, OMV Aktiengesellschaft a inaintat Consiliului Concurentei angajamentul care consta in asumarea obligatiei de a renunta la controlul asupra societatii The Rompetrol Group N.V. Olanda, prin instrainarea participatiei pe care o detine in cadrul acestei societati.