O data cu majorarea gradului de deschidere a pietei energiei electrice si celei a gazelor naturale au fost modificate regulamentele pentru acreditarea consumatorilor eligibili. Astfel, a fost eliminata conditia potrivit careia companiile si societatile solicitante nu trebuie sa aiba datorii catre furnizorii de utilitati.

Principala conditie impusa consta insa intr-un consum minim anual de un GWh pentru energia electrica, respectiv trei milioane metri cubi pentru gazele naturale. Avantajul pentru noii consumatori declarati eligibili este ca pot cumpara electricitate si gaze la preturi negociate direct cu producatorii.

Potrivit lui Jean Constantinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), incepand din acesta luna, gradul de deschidere a pietei de energie a crescut de la 45% la 55%. Acest lucru face posibila eligibilitatea unui numar mai mare de consumatori captivi.

In ceea ce priveste modificarea Regulamentului pentru obtinerea statului de consumator eligibil, Constantinescu ne-a declarat ca hotararea de guvern privind noile modificari este in curs de publicare.

Jumatate din gazele naturale, destinate consumatorilor eligibili

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) va majora gradul de deschidere a pietei la 50% de la 1 ianuarie 2005. De la acesta data va intra in vigoare si noul Regulament pentru acreditare, atat din punctul de vedere al cerintelor pe care consumatorii trebuie sa le indeplineasca, cat al procedurii de aprobare a cererilor.

Conform presedintelui ANRGN, Dan Pantilie, pe langa cerinta privind consumul minim, solicitantul trebuie sa fie persoana juridica constituita conform Legii 31/1990 si sa fie in deplinatatea exercitarii drepturilor si a indeplinirii obligatiilor ce decurg din aceasta calitate.

Totodata, consumatorii acreditati nu vor mai trece prin procedura de reconfirmare anuala, fiind inscrisi direct in lista centralizata. Cantitatea totala de gaze naturale alocata acestora va fi de 9,15 miliarde metri cubi.

In prezent sunt acreditati 76 de consumatori eligibili, printre care Azomures, Electrocentrale Bucuresti, Complexul Energetic Turceni, Rovinari, Craiova, Petromidia, Holcim Romania, Automobile Dacia, Petrotub, Oltchim Ramnicu Valcea, Brau Union.

De maine se pot depune cereri de acreditare

"Fata de cei existenti, vor mai fi acreditati noi consumatori eligibili, in limita unui consum total de gaze naturale de 1.850 milioane de metri cubi", se arata intr-un comunicat al ANRGN. Consumatorii eligibili pot sa-si aleaga furnizorul de gaze naturale si sa negocieze direct contractele cu acesta, avand acces la retelele de transport si distributie.

Firmele interesate pot depune cererile de acreditare in perioada 5-20 noiembrie, urmand ca decizia presedintelui ANRGN de aprobare a listei centralizate sa fie publicata pana pe 1 decembrie.

"Consumatorii acreditati vor avea obligatia incheierii contractelor de vanzare-cumparare a gazelor naturale si/sau de prestari servicii, in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei privind acreditarea", se mai arata in comunicat.

Liberalizarea pietei de gaze naturale a inceput in luna august a anului 2001, cand ANRGN a stabilit gradul initial de deschidere a pietei la 10% din consumul total aferent anului 2000. Atunci, 17 agenti economici au fost acreditati drept consumatori eligibili.

Procesul de liberalizare a pietei de gaze naturale din Romania va continua, urmand ca, in 2007, gradul de deschidere sa fie de 100% pentru toate categoriile de consumatori, inclusiv populatia.

Recuperarea datoriilor, in sarcina distribuitorilor

In ceea ce priveste rau-platnicii, cei doi oficiali ne-au declarat ca recuperarea datoriilor va fi de competenta societatilor de distributie, mai ales acum, cand cele doua societati Distrigaz au fost privatizate. Potrivit lui Jean Constantinescu, probabil, la unii din rau-platnici se va sista furnizarea de energie electrica.

Totodata, Jean Constantinescu ne-a mai declarat ca urmatoarea majorare a pretului la energia electrica va fi facuta la inceputul anului viitor, acum ANRE analizand cererile producatorilor de energie. "La jumatatea lunii decembrie vom sti cu cat vor fi marite preturile la energie".

O parte din aceasta valoare este determinata de privatizarea filialelor de distributie ale Electrica SA, care - potrivit presedintelui ANRE - va fi foarte mica.

"Nu trebuie sa facem discriminare, conform contractului de privatizare trebuie recuperate costurile, rata rentabilitatii, dar consumatorii care apartin de filialele privatizate nu vor plati mai mult pentru ca la nivel national se va aplica acelasi pret", ne-a spus Constantinescu