La Parma, noiembrie poate deveni prima luna de primavara europeana!

Asta seara, la Parma, Steaua poate "impusca" primavara europeana. Hotararea antrenorului gazdelor, Baldini, de a aborda partida cu garnitura a doua, reprezinta un avantaj, insa "militarii" nu se pot culca pe o ureche, mai ales ca, in Italia, rezervele au o valoare apropiata de cea a titularilor, lucru recunoscut si de Walter Zenga.

In plus, se prea poate ca in plan psihologic lucrurile sa nu fie de bun augur pentru stelisti, stiindu-se faptul ca fotbalistii romani sufera de labilitate psihica si se cred, uneori, invingatori inainte de a intra pe teren.

Poate ca pesimismul nu este cea mai buna solutie, dar un echilibru intre infatuare si frica trebuie stabilit, asa cum a demonstrat Neaga, atunci cand a declarat ca "si un punct ar fi bun".

Steaua poate sparge «gheata»

Partida de la Parma este sansa fotbalului romanesc de a iesi dintr-un intuneric ce ne-a departat de "lumina" europeana. Dorinel Munteanu, Radoi, Neaga si ceilalti trebuie sa-si dovedeasca valoarea si pe plan international, nu doar in umila competitie interna.

A-i da sfaturi lui Zenga vizavi de formula de start ar fi o greseala, intrucat fostul mare portar al lui Internazionale Milano este constient ca in fata conationalilor n-are voie sa dea gres.

Desigur, o infrangere nu ar distruge sansele de calificare, insa circumstantele partidei, cu o Parma ingrijorata de situatia din Serie A si mai putin de Cupa UEFA, pot constitui atu-urile unei calificari inainte de vreme.

Un egal, acum, coroborat cu o victorie sau un egal in meciul cu Besiktas, va duce Steaua tot in primavara, insa parca mai frumoasa ar fi o victorie la Parma care sa elimine grijile stelistilor. "Lasati-ne sa ne pregatim pentru primavara europeana", chit ca este o parafraza, se poate transforma dintr-o sintagma glumeata intr-un adevar care sa inchida gura carcotasilor . Bafta, Steaua!

Radoi: Daca vom castiga, suntem calificati!

Lotul echipei Steaua, format din 21 de jucatori, a plecat, ieri dimineata, de pe Aeroportul "Henry Coanda" din Otopeni, la Parma, in vederea meciului cu formatia locala, care va avea loc, astazi, de la ora 20.00 (in direct pe TVR 1). Alaturi de fotbalisti si conducerea tehnica au facut deplasarea in Italia si sotiile sau prietenele jucatorilor.

"Am emotii pentru ca fiecare meci din Cupa UEFA este important. Eu imi doresc ca echipa sa fie concentrata si cu capul in teren. Acest meci inseamna mult pentru imaginea Stelei si nu ma gandesc la mine, ci la Steaua. Cu Arrigo Sacchi (n.r.- director tehnic la Parma) am lucrat impreuna un an la Nationala si a fost un antrenor cu o viziune noua, cu presing, cu ofsaid.

Cred ca Steaua se va descurca bine", a declarat antrenorul formatiei din Ghencea, Walter Zenga, in timp ce capitanul "militarilor", Mirel Radoi a precizat: "Trebuie sa castigam la Parma! Cu sase puncte, suntem, practic, calificati! S-ar putea ca Parma sa joace cu echipa a doua, dar va fi, oricum, greu. Am visat ca o sa castigam la Parma. Daca vom obtine victoria, suntem calificati.

Respectam Parma, insa, ne pare rau, va trebui sa castigam!". La randul sau, Adrian Neaga a afirmat ca Steaua trebuie sa castige la Parma pentru a obtine calificarea in urmatorul tur al Cupei UEFA.

"Nu cred ca se pune problema de revansa, este doar viitorul nostru in joc si speram sa castigam pentru a ne califica", a afirmat Neaga, el fiind completat de Andrei Cristea: "Cred ca, daca nu pierdem, vom lua o optiune serioasa pentru calificare. Si cu Standard a fost foarte greu, dar la Parma este un meci care ne poate aduce calificarea.

Si Dinamo a jucat cu echipa a doua sau a treia a lui Manchester United si au avut un meci destul de greu. In general, jucatorii care nu prea prind echipa au ambitii deosebite, si acest lucru poate fi un impediment pentru noi".

Gilardino: Steaua e o echipa frumoasa

Vedeta echipei Parma, Gilardino, a declarat, ieri, pe site-ul gruparii italiene, ca Steaua este o formatie competitiva, greu de invins. "Steaua este o echipa frumoasa, foarte competitiva. Vine din campionatul romanesc, unde nivelul fizic este foarte important, iar jucatorii poseda calitati tehnice deosebite.

Nu va fi un meci usor, dar nu vrem sa facem o figura urata sau sa nu acordam importanta acestei competitii. Cei care vor fi introdusi in teren vor da totul ca Parma sa faca un meci mare si sa castige", a spus Gilardino, care va fi, dupa toate probabilitatile, menajat in jocul de astazi...

Ciprian Iana, Viorel Negru

Gardianul - 4 noiembrie 2004

Cu prietenele şi logodnicele

DORINŢĂ. Walter Zenga a vrut ca prietena sa Raluca să fie alături de el la Parma, aşa cum s-a intimplat şi la Bucureşti, duminică, la meciul cu Naţional.

Pentru prima oară după mulţi ani, “roş-albaştrii” au plecat la un meci oficial in străinătate impreună cu alesele inimilor lor, sperind ca acestea să le poarte noroc.

Aeroportul “Giuseppe Verdi” din Parma seamănă cu cel din Băneasa, cu o singură mare deosebire: e mai mic de vreo patru ori! Ca să ajungi la el trebuie să ieşi puţin din oraş, insă singura rută care se foloseşte aici este doar internă şi face legătura cu capitala Roma.

La 11:05 (o oră mai tirziu la Bucureşti) a sosit delegaţia roş-albaştrilor. Primul a păşit patronul stelist Gigi Becali, care deborda de optimism. “Sigur ne calificăm”, a spus acesta, după care s-a imbarcat intr-o limuzină inchiriată şi a demarat spre centru.

Apoi, au ieşit ceilalţi jucători incadraţi de consoarte, care s-au cazat la un alt hotel. “Aveţi grijă ce faceţi diseară!”, a glumit Rădoi cu ele pentru a destinde atmosfera, una destul de incordată avind in vedere importanţa meciului de pe “Ennio Tardini”.

Nici unul dintre fotbalişti n-a vrut să vorbească, invocind că o vor face doar după meci. Walter Zenga, insoţit de superba sa viitoare logodnică, Raluca, şi-a menţinut şi pe tărimul natal antipatia faţă de ziarul ProSport.

Cind fotoreporterul a vrut să imortalizeze o imagine cu fostul mare portar citind “Gazzetta dello Sport”, Zenga a tras perdeaua de la autocar intr-o scenă de adevărat macho surprins intr-o scenă intimă.

Delegaţia romană n-a fost aşteptată de nici un ziarist italian. De remarcat că Neaga, Paraschiv şi Boştină au venit singuri, soţia ultimului dintre ei neavind la ea paşaportul la plecare, ea fiind aşteptată să sosească astăzi in Italia, prin Milano.

Preşedintele executiv Mihai Stoica l-a luat in această deplasare şi pe tatăl său. La Parma erau ieri 18 grade, cerul era innorat, iar pentru această seară sint posibile averse de ploaie.

Nu inţeleg declinul

Presa locală din Parma alocă spaţii importante situaţiei dificile in care se află formaţia antrenată de Baldini. Publicaţia “Gazzetta di Parma” a făcut o analiză intre clasarea in Serie A din sezonul trecut şi cel actual.

A rezultat o diferenţă de 11 puncte (18 in 2003, 7 in 2004), dar şi o cădere abruptă din clasament de 14 locuri (poziţia 3 sezonul trecut, abia pe 17 acum).

Gilardino, in Dream Team

După fiecare etapă, reputatul cotidian “La Gazzetta dello Sport” alcătuieşte cea mai bună echipă din Serie A pe baza notelor acordate de ziarişti.

Singurul fotbalist din echipa Parmei care a intrat in acest top, denumit sugestiv Dream Team, este atacantul Alberto Gilardino (22 de ani), care a marcat două goluri impotriva Atalantei, insuficiente pentru cucerirea celor trei puncte, partida incheindu-se la egalitate, scor 2-2.

Un poliţist mare amator de fanioane

In incinta aeroportului se află un sediul al poliţiei. Luigi Sconferti ne interpelează. Aflind că sintem ziarişti din Romania, ne invită inăuntru, unde descoperim un perete plin de fanioane, cu toate echipele care au călcat pe acest aeroport, jucind cu Parma. “Steaua n-a fost niciodată pe-aici.

O să-l rog pe Zenga să-mi dea unul”, ne mărturiseşte, apoi gindul ii fuge instantaneu la Mutu. “Am auzit că s-a drogat... Mare păcat, fiindcă a fost un fuoriclasse la Parma, a fost un mare jucător”, continuă. “Avem un jucător roman, Zicu”, ii spunem noi.

“Parcă e brazilian”, spune el, iar noi izbucnim in ris, iar el, politicos, ne oferă cite un capuccino. “Trebuie să vă batem. De 15 ani jucăm in cupele europene, ar fi păcat să nu mergem mai departe”, după care este chemat la telefon, iar noi il lăsăm urmărind jucătorii din Ghencea cum se urcă in autocar.

ProSport - 4 noiembrie 2004