In acest moment, victoria lui Bush este sigura. Asa cum se preconiza, atat de catre institutele de cercetare de piata americane, cat si de catre analistii politici, lupta a fost acerba, scorul extraordinar de strans, iar contestatiile au plutit in aer inca de la inceput. Zeci de mii de avocati au fost angajati pentru eventualitatea in care rezultatele vor fi contestate de catre Kerry.

Si a fost anul cu cele mai mari investitii in cursa electorala. Estimate la patru miliarde de dolari. Cei mai multi bani au mers in presa si au slujit mediatizarii complete si insistente a mesajelor electorale. Unul dintre rezultate este cea mai mare prezenta la vot, probabil, din ultimii 50 de ani. Ceea ce, in sine, reprezinta o performanta.

In paranteza fie spus, calculele preliminare arata ca alegerile din Romania il vor costa pe cetatean de circa 40 de ori mai putin. Societatea americana a fost mai polarizata decat oricand. Si nu este exclus sa ramana asa o buna perioada de timp. Sa luam in calcul, cu rezerva de rigoare, faptul ca, in urmatorii patru ani, la Casa Alba va exista o administratie Bush.

Sa vedem care pot fi consecintele faptului ca America a votat pentru continuitate.

In plan intern, regimul de fiscalitate promovat de Administratia Bush va stimula o crestere economica, in conditiile in care vor fi favorizati cei cu venituri mari. Este de presupus ca Bush va insista pentru un buget mai mare destinat Apararii si Serviciilor Secrete, de natura a facilita razboiul declansat impotriva terorismului si controlul Statelor Unite asupra Euro-Asiei.

Goana dupa petrol ar putea sa fie dublata, dat fiind efortul american de a incerca sa revolutioneze sistemul energetic, prin convertirea economiei la motoarele bazate pe hidrogen. Pe termen scurt, dolarul se poate redresa relativ, daca rezultatele alegerilor nu vor fi intens contestate.

Dar, putem asista si la o noua cadere a monedei americane, in eventualitatea in care razboiul in jurul scrutinului prezidential se va prelungi. Este de asemenea de presupus ca restrictiile asupra unor libertati, instituite o data cu declansarea razboiului impotriva terorismului, vor continua, extinzandu-se si amplificandu-se din America in intreg spatiul occidental.

In plan extern, continuitatea va insemna exercitarea unei presiuni crescande asupra statelor incluse de Administratia Bush in "axa raului" - Iranul, Coreea de Nord si Siria fiind vizate in mod special. Nu este exclusa extinderea zonei de conflict.

Dar, la fel de posibil este ca, in urmatorii patru ani, Administratia Bush, invatand din lectia furtunii internationale pe care a starnit-o razboiul din Irak, sa incerce o mai mare si mai diplomatica apropiere fata de statele Uniunii Europene. Reconcilierea nu este, asadar, exclusa.

Caderea la intelegere cu Uniunea Europeana, in special cu Franta, Germania si Spania, va insemna si un efort sporit al democratiilor occidentale in sustinerea rolului pe care Statele Unite si l-au asumat in Orient. Deci, va presupune costuri. Dar si un rol in impartirea trofeelor.

In ceea ce priveste Romania, vom fi martori, probabil, chiar in zilele urmatoare, la declaratii mai mult sau mai putin explicite din directia PSD+PUR, legate de necesitatea asigurarii unei continuitati in bunele relatii statornicite de Bucuresti cu Administratia Bush. Care ar insemna, pana la urma, victoria PSD la parlamentare si a lui Adrian Nastase la prezidentiale.

Alianta DA va incerca sa explice ca, indiferent de rezultatele de la Washington, o schimbare politica in Romania nu ar fi decat de natura sa grabeasca integrarea in Uniunea Europeana si sa contribuie decisiv la realizarea, in viitor, a unei prosperitati economice.

Indiferent insa de rezultatul final de la Washington si de rezultatul alegerilor de la Bucuresti, relatiile Romaniei cu Statele Unite vor trebui consolidate in viitor. Cum? In primul si in primul rand, prin crearea conditiilor in vederea atragerii cat mai multor investitii in Romania.

Lupta impotriva coruptiei, o justitie curata si o fiscalitate sanatoasa vor juca un rol cheie in crearea unui climat de afaceri atractiv.

Iar, daca tinem cont de opinia celor mai multi analisti politici de la Washington referitoare la polarizarea si in continuare a societatii americane si implicit a clasei politice, obligatia viitorilor castigatori ai cursei electorale de la Bucuresti va fi sa construiasca relatii bune, intense si constante, atat cu republicanii, cat si cu democratii.

Dupa acest uluitor spectacol mediatic oferit de Statele Unite, sa ne intoarcem insa cu ochii spre competitia electorala de la Bucuresti. Si sa nu uitam una dintre cele mai importante lectii pe care le-am primit: prognozele institutelor de cercetare de piata si ale analistilor politici s-au dovedit a fi pe cat de prudente, pe atat de exacte. Istoria se va repeta si in Romania.