Ieri, in cadrul seminarului "Coruptia in zona financiar-bancara", organizat de Parchetul National Anticoruptie si Banca Nationala a Romaniei, ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, a declarat ca zona bancara a ajuns, in ultimii ani, la un nivel ridicat de stabilitate si nu a mai fost afectata de convulsii, unele de natura infractionala.

Ministrul a adaugat ca la asigurarea climatului de normalitate in zona operatiunilor bancare si financiare au contribuit masurile adoptate de Banca Nationala a Romaniei.

Diaconescu a subliniat necesitatea parteneriatului cu sistemul bancar, "pentru eficienta luptei anticoruptie si pentru sanatatea circuitului bancar" si ca trebuie asigurat un numar de experti, cu un grad mare de profesionalism, care sa sprijine urmarirea penala.

"Exista inca forme grave de infractionalitate in ceea ce priveste coruptia, ca parte a crimei organizate, iar marile dosare de coruptie se leaga de activitatea financiara. Noul Cod penal include noi reglementari referitoare la raspunderea persoanei juridice si incriminarea falsificarii de moneda si a altor valori.

Noul Cod civil va asigura, de asemenea, normalitatea si unificarea normelor", a apreciat Diaconescu.

Diaconescu a mai afirmat ca PNA nu trebuie sa fie aglomerat cu spete de mica coruptie, ci sa opereze in zona de criminalitate organizata in care coruptia interfereaza. In sedinta de joi, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr. 43/2002 privind Parchetul National Anticoruptie, a comunicat, ieri, Ministerul Justitiei.

Conform acestui act normativ, sunt de competenta PNA infractiunile prevazute de Legea 78/2000 modificata si completata, in conditiile in care valoarea pagubei materiale produse este mai mare de 100.000 de euro, precum si cele unde valoarea sumei ori a bunului care formeaza obiectul acestor infractiuni este mai mare decat echivalentul in lei a 5.

000 euro, indiferent de calitatea persoanelor care le-au comis. In acest mod, a crescut atat pragul valorii pagubei materiale produse prin comiterea unei infractiuni de coruptie de la 10.000 de euro la 100.000 de euro, cat si valoarea sumei ori a bunului care formeaza obiectul acestor infractiuni de la 3.000 de euro la 5.000 de euro.

Amarie: Supravegherea BNR, benefica

Procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, Ioan Amarie, a declarat, in acelasi context, ca sistemul bancar din Romania isi desfasoara activitatea cu mai mare corectitudine, iar cazurile de infractionalitate sunt din ce in ce mai putine, ceea ce inseamna stabilitate in acest sistem, si implicit, stabilitate economica nationala.

"Supravegherea BNR a dus la reducerea cazurilor de fapte penale din sistemul financiar-bancar", a spus Amarie.

La seminarul organizat de PNA si BNR au mai participat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, presedintele Asociatiei Nationale a Bancilor din Romania, Radu Ghetea, presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine, Alexandru Popa, loctiitorul ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Thomas DelAir, precum si reprezentanti ai

Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si conducerilor unui numar de 40 de banci din Romania.

Investitii straine intense

Alexandru Popa, presedintele Asociatiei Romane a Investitorilor Straini (ARIS) a declarat, in cadrul aceluiasi seminar ca, infractionalitatea si coruptia sunt fenomene controlate in Romania, ceea ce explica de ce nivelul investitiilor a crescut, in ciuda faptului ca tara este nominalizata printre statele corupte.

"Anul 2004 a fost unul de varf din punct de vedere al investitiilor straine, au fost investite aproximativ doua miliarde de euro.

Daca avem in vedere principiul conform caruia rata investitiilor straine este invers proportionala cu nivelul coruptiei, ar insemna ca ar fi trebuit sa fie un an de varf si al luptei anticoruptie", a spus Alexandru Popa, specificand, totodata, ca statisticile indica Romania printre cele 60 de tari in care coruptia este generalizata.

Presedintele ARIS a sustinut ca acest paradox se explica prin faptul ca, o data cu infuzia de capital, investitorii straini introduc si management "performant, care nu tolereaza coruptia".

Seful SPAI: Romania va adera la UE in 2007

Seful Initiativei Anticoruptie a Pactului de Stabilitate (SPAI), profesorul italian Ugo Draetta, apreciaza activitatea procurorilor PNA. El a aratat ca masurile in lupta anticoruptie - luate si sub presiunea UE si a apropierii anului 2007 - isi vor demonstra in timp eficienta. "Miercuri, am fost invitat sa ma intalnesc cu procurorii anticoruptie, care ne-au prezentat mijloacele lor tehnice.

Acestea sunt de cea mai inalta calitate, procurorii anticoruptie beneficiind de dotari la cel mai inalt nivel pe care l-am vazut in Europa. Desigur, Romania este sub presiunea Uniunii Europene, ceea ce e un lucru bun. Nu stiu daca Romania ar fi facut tot ceea ce a facut pana acum fara aceasta presiune a UE si a anului 2007. Sunt sigur ca Romania va reusi.

Va reusi fiindca problema pe care o identific este perceptia cetatenilor. Ei cred ca traiesc intr-o tara corupta. De ce? Pentru ca ei cred ca trebuie sa dea ceva pentru a avea un telefon mai devreme decat ar trebui sau un pat de spital.

Dar asta nu e coruptie serioasa, coruptia serioasa este cea care mi-a fost prezentata la biroul procurorului general, pe care procurorii o urmaresc si pe care o vor invinge. Restul va veni o data cu o crestere stabila, cu integrarea in UE, la fel ca in toate celelalte tari. Comertul se va dezvolta, conditiile generale de viata vor fi mai bune, iar cetatenii nu vor mai tolera coruptia mica.

In ceea ce priveste marea coruptie, cred ca autoritatile fac ceea ce trebuie si eforturile lor vor fi eficiente. Cand vorbesc despre eficienta nu ma refer la a elimina coruptia, caci ea sta in natura umana. Nu exista nici un loc in lume in care coruptia sa fie eliminata in totalitate, este un vis, este ireal".

«PNA a lucrat excelent»

Despre activitatea PNA, Draetta a spus: "Cred ca Parchetul National Anticoruptie face ce trebuie. Am avut aprobarea sa vedem lucruri secrete in timpul vizitei de miercuri, lucruri confidentiale. Ne-au aratat aparatura foarte moderna. Probabil ca au nevoie de mai multe resurse, insa au inceput cu doi oameni, acum doi ani. Iti trebuie curaj, pentru ca sunt uneori in pericol, nu e gluma.

Iar acum au mai multi oameni, dar cu siguranta au nevoie de mai multe resurse. Insa ce au facut este excelent".

«Asta nu e adevarata coruptie»

In legatura cu fenomenul coruptie, Draetta a adaugat: "Am de-a face cu fenomenul coruptiei de ani de zile si cunosc ce inseamna adevarata coruptie. Asta nu e adevarata coruptie. Ea se regaseste in tari mari exportatoare, unde se dau milioane de dolari mita pentru contracte in tarile in curs de dezvoltare, care nu se vor dezvolta niciodata tocmai din cauza coruptiei.

Aceasta e coruptia mare, de afaceri, care e devastatoare. Nu vorbim de zece sau o suta de dolari, ci de milioane de dolari. Cred ca perceptia romanilor trebuie sa devina mai optimista in ceea ce-i priveste".